A Pont Kiadó marosvásárhelyi estjéről

Kecskés Orsolya
2023-10-24

Október huszadikán a Gemma Book Café adott otthont az idén 30 éves PONT Kiadó közönségtalálkozójának, amelyen a kiadó vezetői mellett jelen volt két szerzője, Gáspárik Attila és Rostás Zoltán is. A hétvégi, késő délutáni kezdés sem tántorította el az érdeklődőket: plusz székeket kellett behozni, hogy mindenkinek jusson ülőhely. 

A találkozót Szávai Ilona nyitotta meg, aki betegsége ellenére is vállalta a hosszú utat Budapestről Marosvásárhelyre. A kiadó alapító főszerkesztője, szerzője, és egyben Szávai Ilona férje, Szávai Géza tőle vette át a szót és „Ilona magyarhangjaként” vezette a beszélgetést. 

Először Rostás Zoltán beszélt az Ahány helyre ment az ember című könyve kapcsán. A könyv az oral history módszerével szólaltat meg kisebbségben élő magyarokat, a kötet pedig válogatás a szociológus és A Hét egykori szerkesztőjének munkásságából. A mű bemutatása után Gáspárik Attila olvasott fel a könyvből. „Meséljen az ember, és én rákérdezek arra, amit amúgyis mond,” mondta Rostás Zoltán az interjúk módszertanáról. 

Gáspárik Attila A tehetség gátjai című könyve kapcsán elmondta, hogy a mű megírását legfőképpen a színházi kutatások hiánya inspirálta. A könyv azoknak íródott, akik a színházat nem csak egyszerű szórakozásnak tekintik, de szeretnének kicsit jobban belelátni a színházi életbe, annak történetébe. A szerző szerint könyve a színházba járókat szolgálja azáltal, hogy „közérthető módon íródott történetek gyűjteménye.” 

Utolsóként Szávai Géza mutatta be saját könyveit és gyakran személyes élményekkel gazdagította bemutatóját. Kiemelte, hogy a kiadó számára fontos a könyvek idegen nyelveken való kiadása, éppen ezért hozták létre a CONFLUX-sorozatot, mely programban a szerzők könyveit azonos borítóval adják ki más-más nyelveken. Abból a lelkesedésből, amellyel Szávai Géza a programról beszélt, nyilvánvalóvá válhatott mindenki számára, hogy a szerző és egyben főszerkesztő szívén viseli a projekt sorsát. Szávai számára fontos, hogy a könyvek több nyelven jelenjenek meg, hogy a kultúrák közötti különbségek mindenki számára megismerhetőbbek legyenek. Több általa írott könyvről beszélt, köztük Az életed, Polcz Alaine, valamint Az élet és Mészöly Miklós című biográfiákról, majd a Csodálatos országokba hoztalak című regényről, valamint a Székely Jeruzsálemről, amiből fel is olvasott. Az est végén a szerzők dedikálták könyveiket. 

(Fotók forrása: Gemma Book Café Facebook-oldala)

 

 

Témával kapcsolatos cikkek