[SzínházLátó - 2009. augusztus-szeptember]Szereplők


VŐLEGÉNY
LÁNY, menyasszony
LEGÉNY, a VŐLEGÉNY barátja
OLGA, tanítónő a határ túloldaláról
IRINA, ukrán nő
KATI, pultoslány
HALÁSZ, trafikos
CIGI, kereskedő
RENDŐR


(Történik napjainkban a frissen felújított Pizza nevű kávézóban, Beregsuránynál, a magyar-ukrán határon, az út mentén.
A színpad két részből áll: egyik oldalában asztalok, székek és egy piros bárpult (vadonatúj külső, műanyag virágok, színes függöny, képek, feliratok); a másik oldal játékterem (fényes, csillogó gépek); pörög a félkarú rabló, cseresznyék, eprek, női mellek tekeregnek, több színben világít. Oldalt mosdó tartozik hozzá, fali kézmosóval, zuhanyzóval és vécével, kicsempézve, világoskék felhőmintás csempével, és aranyutánzat.)


 


 


Első jelenet
Találkozás


(Mosdó. Hatalmas zuhanyrózsa, folyik a víz, törölközők, szappan, parfüm, borotva, hajszárító…
A VŐLEGÉNY és a Menyasszony egymásnak háttal ülnek. A VŐLEGÉNY felkel, elvégzi a dolgát, kezet mos. Megmossa az arcát, elővesz egy fogkefét. Belenéz a tükörbe, észreveszi a Lányt. A LÁNY feláll.)
VŐLEGÉNY De jó, itt vagy? Na végre!
LÁNY (halkan) Itt vagyok, persze.
VŐLEGÉNY Ne legyél már olyan szomorú.
LÁNY Nem vagyok, csak fáj.
VŐLEGÉNY Még mindig?
LÁNY Néha vérzik. Belenyilall és szúr. Elég rossz. Kurva szar.
VŐLEGÉNY Jaj!
LÁNY Akkor is fáj. Egyre gennyesebb a seb, elmegyek orvoshoz, ha nem javul.
VŐLEGÉNY Biztos, hogy jó ötlet?
LÁNY Ki fogom bírni, ne parázz!
VŐLEGÉNY KATI bekente ecettel, Olga bekötözte, Irina púderezte.
LÁNY Persze. (Szünet) Mit járkálsz itt köröttem? Izgulsz?
VŐLEGÉNY Egyedül hagytál, túl sokáig tartott.
LÁNY Megöltetek.
VŐLEGÉNY Az más. Neked jobb, rájöttem, csak feküdtél egész idő alatt.
LÁNY Fordítva szeretted volna? A hullát játszani?
VŐLEGÉNY Lehet, elfáradtam. Cserélnék veled, igen. Folyton cselekednem kellett, cselezni, elszökni vagy beköpni a gyilkost, nem ment. Undorító volt.
LÁNY Utólag megmásítanád?
VŐLEGÉNY Nem gondolkoztam előre. Elcsesztük.
LÁNY Megbeszéltük, hogy mivel én vagyok a gyengébb, nekem kell elterülnöm.
VŐLEGÉNY De csak vészhelyzetben! Elterelni a figyelmüket, míg a haverom elintézi a dolgát, és megszerzi a pénzt.
LÁNY Azt mondtad, halljak meg. Feküdjek csak le, vagy verjem a fejemet a falba, kiabáljak, te majd intézed a többit. Rám erőltetted ezt a szerepet, aztán összetörtél. Szégyelld magad!
VŐLEGÉNY Előbb jöttél, nem kellett volna még. Nem így beszéltük meg.
LÁNY El sem mondtad rendesen, ki mikor következik.
VŐLEGÉNY Tökre azt hittem, menni fog, egyedül végigcsinálom, csak a haverokkal. De nem úgy lett. A halál csak egy vészforgatókönyv lett volna. Még mindig nem érted? Nem tudtam előre, hogy ez lesz. Honnan tudtam volna? Nekem mindig mindent tudni kell, előre?
(Szünet)
LÁNY Hiányoztál.
VŐLEGÉNY Te is nekem.
LÁNY Mennyire?
VŐLEGÉNY Kimondhatatlanul. Nézd, remeg a lábam, amióta megláttalak. (Szünet) Arra gondoltam, hogy megölöm magam. Én is meg szeretnék halni. Öszszerakom az autót, kioldom a féket, és begurulok a Tiszába. Megyek utánad, így jó lesz?
LÁNY Nyafogsz. Nincs benned akaraterő. Mért is? Mert kicsit nehezebb lett a dolog, azonnal feladod.
VŐLEGÉNY Ne beszélj már annyit. Fogalmad sincs, min mentem keresztül, mit meg nem tettem volna értünk, kurvára hallgattam, mint a sír, tettem magam, rinyáltam, a sarokba guggoltam. Ráadásul a haver is átcseszett.
LÁNY Akkor az nem is haver. Vak vagy. Mindig mondtam neked, hogy genya. Átvert, igen. Még jó hogy. De te védted. Figyeltelek titeket odakintről, szánalmasak vagytok. Csak okoskodtak, siránkoztak. Szemetek.
VŐLEGÉNY Kik?
LÁNY Hát. Mindenki. Mind, egyszerre, együtt.
VŐLEGÉNY Ezt fejezd be. Megint beleszólsz olyasmibe, amiről fogalmad sincs, fel sem éred ésszel, ott sem voltál.
LÁNY Láttalak titeket. Csak ültél és hallgattál, képtelen vagy bármit kijárni. Mit akarsz? Most mi lesz? Mondd már meg!
VŐLEGÉNY Ne hisztizz már! Lökött, hülye picsa. Másképp hogy jöttem volna ki belőle? Elmondanád? Legalább nem engem visznek be, ez is valami. Érted végre?
LÁNY Elrontottad.
VŐLEGÉNY Fogd be a szádat!


 


Második jelenet
Gyilkosság


(Megjelennek a szereplők, elég jól öltözöttek, arccal a színpad háta felé, távol a nézőktől. Még illuminált állapotban vannak. Hajnalodik. Néha eldőlnek, sírnak, aztán nevetnek. Hangos zene szól. Táncolnak. Egyre halkabban. Kati kikapcsolja a magnót. Oldalt behozzák a lányt, meztelen és halott. Kati kisöpri a sarkot, oda fektetik a testet. Megszárítják a haját, kifestik. Rendbe teszik és felöltöztetik. Körbeállják, aztán várakoznak. Letakarják egy virágmintás, műanyag asztalterítővel. Kiviszik. A szereplők a nézők felé fordulnak, indul a játék.)
RENDŐR Natessék. Már megint.
VŐLEGÉNY Ez miről beszél?
RENDŐR Erről. (A lány helyére mutat)
VŐLEGÉNY Nincs ott semmi.
RENDŐR Az előbb még ott volt, nem értem.
VŐLEGÉNY Az csak a helye. Mi raktuk odébb, hogy ne kelljen folyton nézni és kerülgetni. Minek nyomasszon minket? Épp elég, hogy meghalt. (Szünet) Megfulladok! Hagyjuk nyitva az ajtót. (Elfordul, magában, szomorkodik) Kicsi madaram. Mért kellett ilyen gyorsan repülnöd? (Nevet) Gyere vissza! Úgy szeretnélek még fogni. Dörzsölni. (Szünet) Megszakad a szívem! (Leguggol a sarokba)
RENDŐR Hol van? Kerítsék elő!
LEGÉNY Nyugi, csak hátra vittük, az udvarba.
KATI Van egy sufni, ellesz ott. Hidegebb van.


OLGA Az illata még itt lebeg, érzem. (Levegőbe szagol) Tényleg, minek kellett ilyen hamar elvinni? (Folyton turkál a retiküljében)
KATI Nem illat az. Hullaszag.
OLGA Hogy lehet ilyet csinálni?
LEGÉNY Csípi a szemem. Tényleg itt van még, a francba.
CIGI Kimondottan büdös.
KATI Feltörlöm mindjárt, várjatok. (Hozza a felmosót)
RENDŐR Én is észrevettem, csak nem akartam úgy mondani.
LEGÉNY (cinikusan) Udvariaskodott?
RENDŐR Kimondani nem akartam, úgy.
LEGÉNY Észre sem vette, látszik. Érzéketlen.
RENDŐR Na, ebből elég, mostantól én kérdezek. Maga kicsoda? Személyigazolvány, digitális azonosítás, ujjlenyomat.
LEGÉNY Maga kicsoda?
RENDŐR RENDŐR.
LEGÉNY Nem láttam semmit. Miért faggat, láthatja, hogy gyászolok. Hagyjon békén minket!
OLGA (Rendőrnek) Gyászoljon maga is inkább! Vagy nem tudja, mi a szokás? Hunyja be a szemét, legyen sötétben, hintsen sót, egyen kenyeret, gondoljon a halottra. Arcára, szemére! Még nem ment el, bármikor megjelenhet. Így van minálunk, a halottak visszajárnak és árulkodnak.
KATI (gúnyosan) Lidérc jár itt, a fene!?
OLGA Csitt legyen!
(Szünet. Becsukják a szemüket. Valaki felröhög.)
RENDŐR De hát nem ismertem. Mégis hogy képzeli?
OLGA Behunyom és látom. Repül a teste. Mint egy angyalnak. Na jó, nem egészen úgy. Gumiból van a szárnya. Vannak olyanok is, igen, plasztikangyalok. Láttam őket a tévében, egy rajzfilmben. (Szünet) Sötét volt. Mi sem láttuk! Már hallott volt, csak akkor vettük észre, hogy nem él, mert nem vett többet levegőt. (Szünet) Kavargott a hold fénye, úszkált a ház falán, a parabola alatt. Egyszer csak megdörrent, hirtelen azt hittem, az ég szakadt le. Villámlott, mennydörgött. Azután förtelmes csapkodás. Vergődés. Egy huppanás és kész, kimúlt. Valaki beleszúrt. Isten nyugosztalja, még túl fiatal volt ez a lány a hirtelen halálhoz. Milyen hamar kivilágosodott! Közeledik a nyári napforduló. Éreztem, hogy baj lesz. Érzek! Tavasz van!
CIGI Na, akkor én citromot kérnék, a Ginhez. Először is megreggeliznék. Egy rántottát szeretnék, Katika! Ismerem ezt a RENDŐRt, ne izguljatok.
OLGA Rendes ember?
RENDŐR Nem lehet ilyet. Ölni szigorúan tilos. Rendes, persze.
HALÁSZ Én is kérnék egy bögre tejet, Cicus.
KATI Kapd be!
HALÁSZ Ne haragudj rám, kérlek, szeretetből mondtam.
OLGA Mégis hol van a jele? Bizonyítsa csak be, a rendőrnek kell valami azonosító.
LEGÉNY Vak. Öreg. Külföldiek. Zsaru. (Szünet) Nő és egy hulla. Ki kell jutnom, különben beleragadok, mint szurokba a légy. (Telefonálni próbál)
(Szünet)
RENDŐR Várjanak! Állj csak meg! A nyomozást ezennel hivatalosan is megindítom, ez parancs. Kérem tehát, hogy üljenek le. Kapcsolják ki a telefonjaikat! (Leveszi a cipőjét, felvesz egy papucsot) Otthon érzem magam, szabad ugye?
KATI Nane. Cúg van, mérhetetlen szél. (Odamegy az ablakhoz, becsukja) Záróra, sajnálom, de megfájdult a fejem. Tényleg ne húzzuk az időt. A lányt elintézzük mi. Szerintem akkor akár mehetnénk is haza. (Rendőrnek) Majd folytatjuk, jó? Ha összeszedtük magunkat. Valamikor máskor. Olyan nagyon úgysincs miről beszélni. Különben is, még minden megváltozhat, én legalábbis bízom benne. Volt már itt ilyen. Hogy is mondjam, ilyen malőr. Csak nem ott feküdt el, hanem kintebb. (Elindul hátra) Úgy, ott, hátul, valamivel közelebb a gépekhez. (Mutatja a rendőrnek) De lehet, hogy kicsit odébb, már nem emlékszem pontosan. Jöjjön csak, nézzen ide, itt… (A rendőr odamegy) Valamivel idősebb volt, kék szemű és világos hajú, olyan tejföl-szőke, szinte világított. Besugározta az egész kávézót. Mikor bejött, mindenki a hatalmas melleit nézte. Bedobta a labdáit az éjszakánkba. Aztán eldőlt. Egyszer csak azt láttuk, hogy a feje körül vékonyabb vértócsa keletkezik. Sűrű, fekete színű. A frászt hozta mindenkire. Olyan fehér lett az arca, mint a meszelt fal. Élettelenül feküdt, vagy negyedórát, és nem vett levegőt. Biztosak voltunk benne, hogy kipurcant. Mire kiértek a mentők, magához tért. Felállt, kiment a mosdóba, kifestette a szemét, megtörölközött, aztán elköszönt és hazament. Aztán… Ja, ennyi, nincsen tovább.
LEGÉNY (telefonál) Halló, te vagy az, Ádám? Figyelsz? Segítened kell. Még nem megyünk haza, fújjátok le a lagzit! Hogyhogyhogy? SMS-ben, mindenkinek küldjél egyet, azonnal. Beregsurányban, a határátkelőn, a Pizzában. Mindjárt kihallgatnak minket. Gubbaszt a sarokban, a vőlegényre néz, kipurcant, teljesen odavan, már nem tudok vele beszélni. Igen, azonnal kijöttek. Nem jó fej, egyáltalán nem tűnik annak. Ja-ja. Ja, nem, dehogy, nem azért. A lány halt meg, azért. Nem tudom, ne kérdezz már annyit, leszúrták. Igen, eléggé biztos, azóta nem vesz levegőt. Régóta, nem tudom.
VŐLEGÉNY (távolból) Mondd meg neki, hogy mondja meg anyukának!
LEGÉNY (Katinak) Ne csukja be, kérem, melegem van. Ki akarok hajolni, nincs térerő. (Telefonba) Hallasz? Minden rendben lesz, na, nyugodjatok meg! Lemosdattuk, ráadtunk egy ruhát, aztán letakartuk, kint fekszik. Mondd meg anyukának is, légyszi. Csak kíméletesen, vele ne így beszélj, jó? Talán holnap, fogalmam sincs. Persze, intézhetitek, majd hívlak. Le kell tennem. Csácsumicsá.
KATI Máshol legyen a nyomozás, fáradt vagyok, le kell fürödnöm. Tisztára sörszagú a kezem, bűzlik a hajam a meleg szendvicstől, a blúzom pizzaszagú, a hónom alja meg...
CIGI Femme Fatale!
IRINA (felkel) Mi van? Miket beszél itt? Ne kiabáljon! Jaj! Kattog a fejem, zúg, zakatol. (A ruhája flitterét nyomkodja) Zörög belül valami. Nem tehetek róla, kicsit ideges vagyok. Belém szállt.
RENDŐR Elég volt. Maradnak és kész. Aki kimegy, gyanúsított. Automatikusan ő a gyilkos.
IRINA Na, azt már nem. Nem ijedek meg. Ez zsarolás. Zdravsztvujtye. Én sajnos nem maradhatok. (Összebicsaklik)
OLGA (odamegy Irinához) Látja? Sokkot kapott. Szegénykém, IRINA, Irinocska, drága madárka. Hát itt maradsz te is velünk, jó?
CIGI Színésznő, OLGA néni, ne féltse. Rendbe fog jönni. Elég kitartó szokott lenni, ha valamit a fejébe vesz, rögtön visszabillen.
HALÁSZ (nevet) IRINA díva! Nem tudtátok? Hagyjátok, hadd maradjon úgy, rendbe fog jönni.
CIGI Mit neveted ki? Arra azért jó volt, nem? Pedig csak megjátszotta. Te meg, nagyfejű, észre sem vetted. Szopatott.
HALÁSZ Fordítva, ha tudni akarod. Észrevettem, ha tudni akarod. Kértem rá! A lábujját szopogattam, a kisujját becéztem, rózsaszínű óriásmellbimbóit az ujjaim közt tartottam. (Sóhajt) El fogom venni feleségül!
IRINA (felnéz) Elválsz?
VŐLEGÉNY (a sarokból) Hagyja abba, kérem szépen. Ezt a szót nem akarom többet hallani.
(Szünet)
RENDŐR Nyugodjanak le! Nézzük a tényállást. Mindenki itt volt a gyilkosság idején, aki most itt van, ugye? Volt más is?
OLGA Igen.
RENDŐR Ki?
OLGA A LÁNY.
RENDŐR A halottról most még ne beszéljünk!
OLGA Akkor miről?
RENDŐR Útleveleket, igazolványokat kérek. Egyesével jöjjenek majd.
IRINA Elmegyek, OLGA. (Súgja Olgának) Vladimir vár, vasárnapi ebéd anyucinál. (Elindul)
RENDŐR Felállítok egy sorrendet. Egyesével, kérem. (Tolongani kezdenek, mindenki vallomást akar tenni. Kivéve a vőlegényt, aki gubbaszt tovább a sarokban.)
OLGA Lökjenek csak! Úgyis én leszek az első.
VŐLEGÉNY (magában, de úgy, hogy lehetőleg hallják a többiek) Azt ígérted, nem jössz utánunk. Külön kértelek rá, hogy... Hogy lehettél ilyen kis liba? Mért jöttél, mért követtél? Elrontottad!
LEGÉNY Nyugodj meg, haver, feltámasztjuk! Intézkedek. Na, elintézzük, gyere már. Csak majd kelleni fog egy kis pénz. (Telefonál)
(A RENDŐR elkezd pakolni. Hirtelen mindenki beszélni kezd, egymás szavába vágnak.)
CIGI Ez azért durva. Épp a budin voltam. Én nem láttam semmit, csak homályos foltokat.
LEGÉNY Egyedül? Kire vártál?
HALÁSZ Perverz.
CIGI Mire kijöttem, ott feküdt a pultnál. Nagy csattanás. Dzsssss.
HALÁSZ Vihar volt, Cigi. Villámlott.
CIGI Mi történt? KATI, tudom, hogy te láttad.
KATI Fogalmam sincs, hagyjál!
HALÁSZ Sokkot kaptunk. Mint Irina, csak mi nem dőlünk ki. (Rádől KATIra) Láttam már halottat, nőt is. Sajnálom, ami történt. De nem állhat meg az élet. Ez tényleg jó hely, szigorú határfelügyelettel. Vadi új gépek, néha beszarnak, lehet, de jó hely. Meleg, puha…
KATI Menj má’ innen. (Szünet, hangosan) Zárok. (Elővesz egy kulcsot) rendőr úr, kérem, áttenné a nyomozás székhelyét? Az őrségen biztosan volna egy szoba. Vagy a városi kapitányságon. Surányban csak van valami alkalmas hely? Átmehet Beregszászra is, a zsaruságra. Ott biztosítanak különtermet. Egyáltalán magyar ez a lány? Vásárosnamény még simán beleférne, szerintem. Bárhol, valahol, nekem nyolc, csak ne itt a gépeknél. Ürítenem kell, szeretnék aludni pár órát, hajat mosni, pedikűröshöz is bejelentkeztem. (Cigihez) Te meg miket beszélsz? Nem láttam semmit, dolgoztam. Öntöttem neked az Unicumot, amíg te a koszos kezedet törölgetted. Különben meg miért ültél addig a budin? Olyan részeg voltál, hogy a vért se vetted észre, beleléptél a LÁNYba, belerúgtál.
HALÁSZ Őszinte leszek, engem vár a fiam a határátkelőn. Polcokat viszünk Lvovba. Aztán Munkácsra, a könyvtárba. Visszajövök, mindent elmondok. De csak holnap.
IRINA (halkan) Nekem Kijevbe kell mennem. Rohanok, elnézést kérek. (Szedelődzködik) Sminkel. Ha nem érek oda időben, másodpercre pontosan, Vladimir megbosszulja, és én is hulla leszek. Gyevocska halott. Hogy tehette velünk? Olyan szép, cuki este volt. (Elcsuklik) Vladimir… (Nyomkodja a telefonját) Gyere ide értem a Pizzába, azonnal!
RENDŐR Cselovek és gyevocska itt maradtok! Ülsz! Állsz! A rohadt életbe. Szedjék össze magukat! (Szünet) Tegye oda magát pultocska! Hozzon mindenkinek inni. Vizet. Ha kijózanodtak, sorban, egyesével jöhetnek, megvárják egymást, senki sem megy el addig, míg az utolsó nem vallott. Begyűjtöm az alibiket.
OLGA A végén megtudjuk az eredményt?
RENDŐR Ez nem vérnyomásmérés, Olga.
CIGI Kérek egy Unikumot. Bocs, elvtárs, a víz nem segíthet. Mint halottnak a csók. Utálom a halált, nem tehetek róla, idegesít. (Szünet) Áthozok egy ágyat a vámosoktól. Megengedi?
OLGA Ja znáju, ez szörnyű. Engem várnak a kedvenc tanítványaim, nem maradhatok bent a nyomozásban, alig értek a büntetéshez. Kérem, én jó vagyok, születéstől fogva. Jónak és szépnek születtem. Holnap hétfő, órám van a második ával.
(KATI lefekteti a földre Olgát, ahol az előbb Irina feküdt. Olga szatyrából kiesik egy csomó cigi. Gyorsan eldugdossák.)
RENDŐR Tanító néni, megint iskolalátogatáson volt?
CIGI Ennyi CIGI? Hm.
OLGA Fogd be a szád, Cigi! Eleget szívattál már másokat.
CIGI Kuss! Csend! Halljátok?
VŐLEGÉNY (a sarokban guggol, motyog)
(Szünet. Hangos sercegés)
CIGI (gúnyosan) Most szállt fel?
OLGA Mi volt az? Én hiszek benne!
KATI A kávégép, Tefal. A vámosoktól kaptam, elvették a teszkós srácoktól, hibátlan csempészáru.
OLGA Ki sír így? Csak nem a vőlegénye?
RENDŐR (csodálkozva) Volt valami köze a halotthoz?
LEGÉNY A menyasszonya.
RENDŐR Házasodni akartak? (Felírja)
LEGÉNY Holnap, bocsánat, vagyis ma lett volna a lagzi.
KATI (éppen szedi ki a játékgépekből a forintokat) Ez elég sovány összeg, többre számítottam.
HALÁSZ Pedig én dobáltam!
LEGÉNY Bocs, Kati, tudok valahol netezni?
KATI Itt nem lehet.
CIGI Te meghülyültél. Szerinted ide kellenek vonalak? Nyisd már ki a szemed! Odafenn sűrű hegyeket látsz, a Kárpátok. Fekete csúcsok, köd, aztán mocsár, utána meg csak a száraz síkság. Tisztára árnyékvilág. A nagybaszottsemmi, s ha szépítünk rajta, akkor is csak természetvédelmi terület.
LEGÉNY (pénzt dob a gépbe, elkezd játszani. Dúdolja) LEGÉNYbúcsú, lánybúcsú. Fej vagy írás?
RENDŐR Mit mond?
LEGÉNY LÁNYbúcsú lett a vége, pedig legénybúcsúnak indult.
RENDŐR És tudja, hogy került a menyasszony a LEGÉNYbúcsúba?
LEGÉNY Hát idejött. Belemászott. Bezavart nekünk a haverokkal.
OLGA Fázott, vihar volt.
KATI Jött, de el is akart menni rögtön. Félt.
CIGI Kicsoda?
HALÁSZ Esze ágában sem volt házasodni, fogadjunk egy CIGIben.
CIGI Lehet, hogy le akart lépni. Mért ne? Ilyenek ma a csajok, kicsikarják az igent, aztán faképnél hagynak.
(Szünet)


RENDŐR Zavaros ez a víz. Le kell ülepednie. Nézzük szép sorjában. Hagyják abba a kiabálást! (KATIhoz) Kérek én is egy rövidet!
(Szünet)
KATI Búcsú. Menjenek már valahova!
RENDŐR LEGÉNY?
IRINA Lány. Lánybúcsú. Éretlen volt még. Bejött, meglátta a maguk valóságát, és elbúcsúzott. Nem kellett neki, ami itt van. A szeme, az tényleg szép volt. De a többi, hát nem is tudom. A haja például nekem egyáltalán nem jött be, és melle sincs, elég lapos csaj volt. Nem egy nagy szám ez az egész.
(KATI mindenkinek visz valamit inni, mikor kész, leroskad, ő is iszik. A RENDŐRön kívül mindenki ül vagy fekszik. Hosszabb csend. A RENDŐR elővesz egy füzetet, beleír. A színpad kivilágosodik, a játékgépek zenélnek.)


 


Harmadik jelenet
Nyomozás I.


RENDŐR Hajaj! Azok a régi egybekelések! Káposzta, gyöngytyúkleves, betűtészta…
OLGA Csigatészta, még ezt se tudja.
RENDŐR Harcsapaprikás túrós csuszával. Fasírt, mustár, csalamádé, menyasszonytánc. Pénz, zene és költészet. Parasztlagzi úri módra. Romantika.
OLGA Képzeleg? De helyes!
RENDŐR Üljön le.
OLGA Leültem.
RENDŐR Elég hamar. Siet valahova?
OLGA Igen.
RENDŐR Minek?
OLGA (feláll) Haza.
RENDŐR Hol is lakik? Maradjon csak a fenekén!
OLGA A suli mellett.
RENDŐR Pontosabban?
OLGA Kőrösmező. Lenin utca 12.
RENDŐR Annyira fenn, ott még zúg a Tisza. (Szünet) Mit keresett itt?
OLGA Rokonoknál voltam.
RENDŐR És a Cigi? Hová viszi a sok cigit? Mért nem áll le, OLGA? Idős már ehhez. Ravasz róka.
OLGA Mer’ a fiam lusta, ő nem veszi át a stafétát, a férjem meg beteg. Olyan keveset eszik, ha nem vagyok mellette. Csak iszik mindig, az nem elég.
RENDŐR Értem, ne mesélje tovább. Lépjünk.
OLGA (szünet) Akkor mondhatom, mire emlékszem?
RENDŐR Mondja!
OLGA Pontosan, mindenre. Pedig sötét volt. Koromsötét, mint a Csornahorán. Mély, fekete, dübörgő sötét.
RENDŐR Jaj, Olga, ne csinálja ezt velem!
OLGA Muszáj volt, meg kellett állnom pihenni, gyorsan átjutottam az ukrán oldalon. Minden megvolt, rendben ment. A kartonok mind egy szálig a testemen. Tudja, a rokonok, sokat szívnak, nálunk odaát meg jóval olcsóbb. Az nagy szó, ha sikerült, és nem a vámosok szívják el a Marlborómat. Láttam, hogy ég a ház, buli van! Hát bementem Katihoz. Hangos zene szólt, gyönyörű, magyar férfiak. Istenem, de szép voltam régen! Mindegyik énmögöttem kotorászott!
(Megjelennek a szereplők. Eljátsszák Olga emlékét. A 3., 4., 5., 6. és a 7. jelenetben egy-egy szereplő vallomása alapján áll össze a játék. A jelenetek tehát a gyilkosság pontos körülményeit próbálják meg egy-egy szereplő elmondása alapján színre vinni. Persze, minden szereplő a maga módján emlékezik, torzít és túloz, vagy túl keveset mond. A színpadon mindig csak azok vannak, akiket felidéznek.)
KATI Nahát, Olga!
OLGA De örülök. Zdravsztvujtye!
KATI Mi van veled?
OLGA Ha adsz konyakot, elmondom.
KATI Máris.
OLGA Hát megvannak mind, áthoztam őket.
KATI Meddig mégy?
OLGA Csak Nyíregyházát terveztem.
KATI Családod?
OLGA A lányom Csehszlovákiába készül, valami üdülőbe, felszolgálónak. A fiam egy lusta disznó. A férjem egy iszákos barom.
KATI Mért nem jön ide a lányod, elkélne a segítség. Olga, te tudod, hogy már nincs is Csehszlovákia!
OLGA Da-da. Na, csak az kéne még. Játékozna egész nap. (Körbenéz) Elég sokan vannak.
KATI Igen, esküvő lesz. Ma van a legénybúcsú.
OLGA Gratulálok! (Felhajtja a konyakot. Újra nyújtja a poharát)
KATI Állítólag nem várandós. Tiszta lagzi lesz, holnap, vasárnap.
OLGA Beregszászi?
KATI Ja, ismerem a fiút. Csak a vasárnap szokatlan kicsit.
IRINA Nahát, Olga néni!
OLGA Szia, te, Irinocska. Hadd nézzem, megnőttél-e? Úgy hasonlítasz anyádra.
IRINA Na! Ugye én még nem vagyok olyan rohadt ráncos? Mikor jön már el hozzánk?
HALÁSZ Anyád?
OLGA A tied, te részeg disznó.
IRINA Hagyja, még nem részeg, eléggé. (Halászhoz) Menj játszani, te böhönc, mindjárt megyek én is.
OLGA Már megint a Halásszal, édes istenem, ez egy buta csempészgyerek.
IRINA Csak unatkoztam, hajnalban megy a vonatom, Kijevbe sietek, Vlagyimirhoz.
OLGA Ez a Halász egyre rámenősebb. Vigyázz vele!
KATI (pakolás közben) Férfigörcsök gyötrik, nincs azzal baj. Kevés a pénze, azt is elveszi az asszony. (Nevetés)
OLGA Évek óta ismerem, látom a romlást. Irina, te sem tudod kihúzni a bajból. Egyre gonoszabb ez az ember.
IRINA Olga néni, túlzol. Cuba Librét kérek nagy pohárba!
CIGI Fizetem neki!
IRINA A Halász fizeti, lekéstél.
CIGI A nyerőgépre hajtasz? A Halász egy csődtömeg.
IRINA Már nyertem. Mi van, irigykedsz?
OLGA Én is nyerő vagyok, tudjátok-e? Itt vannak a kartonok mind, áthoztam őket. Hátha éjszaka alszanak ezek az itteni vámosok. Egy karton megy a mellem alá, kettő a lábam közé, három a szatyorba, és egyet-egyet a combomhoz simítok. Sima ügy, szépen, lapos tartásban átkorzózok.
KATI Ha visszaküldenek, várunk.
CIGI Olga néni, ne menjen még!
OLGA Mit akarsz?
CIGI Iskolába járni.
OLGA Pontosabban?
CIGI Beszélgetni.
OLGA Még pontosabban.
CIGI Azt.
OLGA Nem lehet, most nem, hagyjál békén!
CIGI Kérem szépen, olyan meleg van ott bent, nyirkos meleg, úgy szeretem.
OLGA Majd máskor, ha lekapcsolnak. Vigasztalásul.
CIGI Vigasz! Valaki vigasztaljon meg! Könyörgök!
IRINA Én jó leszek? De csak holnap lehet, sajna.
CIGI Te menj a Halászodhoz. Nekem ma kell valaki, most és azonnal. Tudom, hogy tegnap tíz kartonnal hozott. Bejött neki is a CIGIjárat. Ma a hasáról fog etetni. (Szünet) Olga néni kell nekem, vagy senki más. (Szünet)
OLGA Megmondtam. Nyet. (Szünet) Még hogy a Halásznak bejött! Ártalmatlan, kétbalkezes konkurenciám. Éhenkórász.
(Megérkezik a LÁNY.)
LÁNY Tessék mondani, már átjöttünk a határon?
KATI Át, az egyiken, de még egy hátravan, a vízumosokat kétszer vizsgálják.
LÁNY De kurva jó! Na, akkor kipihenjük magunkat. Kérnék valamit.
KATI Mit parancsolsz?
LÁNY Colát!
CIGI És egy Unicumot? A vendégem vagy, kislány.
LÁNY Nem kell a cuccod.
CIGI Mér?
LÁNY Csak.
CIGI Ingyen?
LÁNY Kopj le!
CIGI De utálatos vagy.
LÁNY Szúrós majmok nem nekem jönnek be, bocsi.
CIGI (összeomlik) Engem miért nem szeretnek? Valaki szeressen már!
HALÁSZ Én szeretlek, Cigi, ne légy már olyan gyík. Szedd össze magad! Holnap hozzák a kamiont, és neked figyelned kell. Sasszemmel. Hm? Minek neked most épp ez a kislány Csak útban lenne, vézna menyasszony. Égő vagy.
CIGI A szerelem elveszi az eszem. Istenem, de szeretnék már szeretni. Egy kibaszott szerelem azért most nagyon jól jönne.
IRINA Nekem férfi kell, szerelem volt elég.
HALÁSZ (dühösen) Na, ebből elég!
(CIGI elmegy a mosdóba. Dülöngél. Olga felhajtja a poharat, arrébb lép.)
KATI Egy Cola és egy Unicum.
LÁNY Köszönöm, a Colát fizetem.
KATI Nem kell, hagyd, majd Cigi. Fogadd csak el!
LÁNY Nem. Nem. Nem. Nem. Nem kell. Nem akarom. Sicccc!
(Szünet. Sötét. Villám)
LÁNY Ez fáj, aaaaa… Szúr… sssssz… Óriási bunkó vagy! Kígyó! Kérem, segítsen valaki...
Levegőt!
(Elcsuklik a hangja. A LÁNY a földön fekszik. Leszúrták. Odamegy és kitapogatja. KATI felkapcsolja a villanyt.)
OLGA (halkan) Meghalt. Leszúrták. Rohadt dögök. Az istenit neki!
(Szünet)
RENDŐR Ki volt?
OLGA Bocsánat, mit kérdezett?
RENDŐR Gyanakszik valakire?
OLGA Ott álltam, közvetlenül mellette, láttam, ahogy elfolyik a vizelet, a teste felenged, puha lesz, és elszivárog a szoknyája szövetén. Olyan ártatlan volt az arca. Olyan erős.
RENDŐR Ki tette?
OLGA Sötét volt.
RENDŐR Pontosabban?
OLGA A CIGI. (Szünet) Szétrobbant benne valami. Csak ő lehetett.
RENDŐR CIGI. Szétrobbant. (Felírja)
(Szünet)


 


Negyedik jelenet
Nyomozás II.


LEGÉNY Jöhetek?
RENDŐR Persze.
LEGÉNY Gyorsan, ha lehet. Nekem nincs mit mondanom. Hallgatni fogok.
RENDŐR De hát mért?
LEGÉNY Nem tudok semmit. Alig ismertem a lányt.
RENDŐR Ezek szerint ismerte?
LEGÉNY Nem igazán.
RENDŐR Mennyire?
LEGÉNY Mint a haverom csaját. Semennyire. Nem érdekel.
RENDŐR Haverja?
LEGÉNY A VŐLEGÉNY, a kollégám. Együtt szerelünk.
RENDŐR Mit?
LEGÉNY Autókat.
RENDŐR Szétszedik?
LEGÉNY Mondtam, szerelünk. Nem hallotta jól?
RENDŐR Ja, ismerem ezt a játékot, átviszik őket a határon.
LEGÉNY (mutatja a tenyerét) Dolgozunk, reggeltől estig. Olajos a kezünk, cserepes a tenyerünk, bűzlik a hónaljunk. Mit akar még?
RENDŐR Lopott autók?
LEGÉNY Honnan tudjam, senkinek sem parancsolok. Nem is érdekel. Szolga vagyok, aki teszi a dolgát.
RENDŐR Autótolvajok?
LEGÉNY Hogy jön ez ide? A foglalkozásomat akarta tudni. Hát megmondtam.
RENDŐR Szétszedik, áthozzák a határon, és a túlsó oldalon összerakják.
LEGÉNY Fogalma sincs, miről beszél. Csak sejt valamit. Azzal meg mire megy? Ez vér ciki, nem kihallgatás.
RENDŐR Hallgasson!
LEGÉNY Nem bírom az ilyeneket, mint maga.
RENDŐR Milyeneket?
LEGÉNY Olyan jó arc. (Halkan) Közben meg egy szemét állat.
RENDŐR Na jó. Váltsunk. Mért halt meg ez a kislány, tudja?
LEGÉNY Már nem is kislányy.
RENDŐR Nagy?
LEGÉNY Hát nem volt már épp szűz.
RENDŐR Ilyen pontosan tudja? Az előbb még csak futólag ismerte.
LEGÉNY A haveromtól tudom. Futólag említette. Nem érdekes.
RENDŐR Kibeszélték?
LEGÉNY Mi? Hülyeségeket fog kérdezgetni? Ez nem kihallgatás, hanem csevegés a váróban a körzeti orvosnál.
RENDŐR Mit mondott még róla a vőlegénye? Gondolkozzon!
LEGÉNY Ja, semmit. Nem annyira beszéltünk. Csak említette, kerékcsere közben.
RENDŐR Mit?
LEGÉNY Hogy a csaj jó kúrinca. Sokat kufircoltak, és ez kurvára bejött neki.
RENDŐR: Irigykedik?
LEGÉNY Miről beszél?
RENDŐR Megkívánta? Szép volt?
LEGÉNY Nem tudom, hagyjon.
RENDŐR Igen?
LEGÉNY Talán. Menetre. Ja.
RENDŐR Na, ez már más.
LEGÉNY Miért más? Még jó, hogy megkívántam. Nem kívánná meg? A helyemben mit tett volna? Egész nap keccsölünk, napokig csak szakállat látok magam körül, vagy borotvált pattanásokat. Szünetben a plakátot fogdosom a falon, éjjel meg ráizzadok a lepedőre. Reggelente arra kelek, hogy kapaszkodok valakibe, de mikor kinyitom a szemem, nincs ott senki. Csak egy virágmintás, műszálas, buzi ágytakaró. És tudja, mit csinálok? Átölelem.
RENDŐR Jól van, nyugodjon meg. Témát váltunk. Ment volna a lagziba?
LEGÉNY Persze. Inni meg enni, még jó.
RENDŐR Nagyon kívánta vagy csak egy menetre?
LEGÉNY Inkább nagyon. Nagyon-nagyon. Tetszett. Most jó? Fulladjon meg!
RENDŐR Bocsánat. Ezt akartam tudni.
(A LEGÉNY feláll, ideges.)
RENDŐR Hogy kerültek a kávézóba? Miért mentek a határátkelőhöz? Elég szokatlan dolog.
LEGÉNY Eláztunk. Kellett még egy hely, levezetni az estét. (Szünet) Nincs semmi szokásos ilyenkor. Éhesek voltunk, meg szomjasak, szerettünk volna kaszinózni kicsit, gépekkel beszélgetni, max ölelkezni valakivel, de az ugye nem jött össze. Helyette van ez... ez a hallgatózás, turkálás más életében. Semmi értelme magának!
(Megjelennek a szereplők. Eljátsszák a LEGÉNY emlékét.)
VŐLEGÉNY Itt jó lesz.
LEGÉNY Vannak gépek. Juhéééé! Dobunk?
VŐLEGÉNY Hozz valamit előbb inni!
LEGÉNY Jó. Az esküvőre! A kilátástalan jövődre, te tökfej!
VŐLEGÉNY Paraszt.
LEGÉNY Mi? Parasztok már nincsenek, bubi! Kihaltak, nem tudtad? Csak csempészek vannak és tolvajok, új tulajdonosi szemlélet. Összetartás és átverés, a kettő együtt érdekes. Na, dobunk?
VŐLEGÉNY A flipper az ördög karja!
(Jön vissza.)
LEGÉNY Megvan. Minden rendben. Kati van ma a pultnál.
VŐLEGÉNY A mi Katink, hurrá!
LEGÉNY Pont.
HALÁSZ Na, akkor most itt én játszom. Kicsit odébb lehet beszélgetni.
VŐLEGÉNY Nem látod, hogy már dobtunk?
LEGÉNY Nagyfejű.
VŐLEGÉNY Ez megint a béna?
LEGÉNY Ki?
VŐLEGÉNY A béna csempész, tudod! Az az igás szamár.
LEGÉNY Ja, aki cigiben utazik. Lehet hogy. (Szünet, odafordul) Van cigid?
HALÁSZ Mennyi kell?
LEGÉNY Na, mondtam.
VŐLEGÉNY Béna vagy?
HALÁSZ Ma csak nyerek. Idenézz! (Csapja, rúgja a gépet. Kiömlik a pénz) Leütlek!
LEGÉNY Itt még a béna is nyer. Micsoda kóceráj! A Kati ad hitelbe?
HALÁSZ Lúzereknek nem. Mi van, csajotok sincs? Férfiak magukban, éjfél után. Pfüj! Szánalmasak vagytok. Velem ma Fortuna pörög. Hihihihihihhhhiii! Persze hogy ad, abból él.
LEGÉNY: Markában a kóceráj. Azért kilakkozhatná a körmét!
(Szünet)
VŐLEGÉNY Na ne bassz!
LEGÉNY Mi van?
VŐLEGÉNY Az ott, nézd csak! A menyasszonyom.
LEGÉNY Már itt van? Nem így beszéltük meg.
VŐLEGÉNY Mindjárt elintézem.
LEGÉNY Még ne menj! (Magában) Klassz. Karcsú és szép, a szeme legalábbis.
VŐLEGÉNY A lábfeje is gyönyörű! A combja sima. Ha látnád!
LEGÉNY Nem látom. Csak a hátát.
VŐLEGÉNY Csukd be a szemed!
LEGÉNY Csukom.
VŐLEGÉNY Képzeld el!
LEGÉNY Megvan. Fogom.
VŐLEGÉNY Az enyém. Most már engedd el, te kis pöcs. Szeretem!
LEGÉNY Kinyitottad?
VŐLEGÉNY Mit?
LEGÉNY A szemedet.
VŐLEGÉNY Dehogy. Nem akarom.
LEGÉNY Most mi lesz?
VŐLEGÉNY Játsszunk!
LEGÉNY Előbb hozok valamit inni, maradj itt! Majd én beszélek vele.
VŐLEGÉNY Ne menj oda, hagyd!
(Isznak még egyet.)


HALÁSZ (illuminált) Nyertem. Nyertem. Bugyi! Cseresznye! Eper, aztán csöcsök!… A csöcsök bejöttek! Kidobtam. (Szünet) Ez szerelemdobás volt! Ma levágom az összes nő fejét! Szétharapom a cicijüket! Nekem az új lány kell!
(Odamegy a LÁNYhoz, fogdosni akarja.)
LÁNY Takarodj innét!
(A LEGÉNY elindul a LÁNYhoz. Szünet. A színpad elsötétedik. Villognak a játékgép fényei. Csak a hangok hallatszanak.)
LEGÉNY Itt vagy, végre.
LÁNY Kopj le!
LEGÉNY Nem, dehogy, olyan jó! Csak nézlek.
LÁNY Mit?
LEGÉNY A hajad. A karod. A melled és a mellbimbód.
LÁNY Egyél meleg szendvicset! Kati, kérünk egy szendvicset!
LEGÉNY Még szabad vagy!
LÁNY Mindig szabad leszek. Tudd meg!
LEGÉNY Akkor gyere.
LÁNY Mondtam, hogy hagyjál. Koszos a kezed!
LEGÉNY Már foglak.
LÁNY Engedj el!
(Szünet)
LÁNY Ne! Ez fáj. Te teljesen megbolondultál! Ne csináld! (Kiabál, nevet, sír. Sikolt egyet)
(Szünet)
RENDŐR És aztán? Mért hallgat?
LEGÉNY (szünet) Sikolyt hallottam.
RENDŐR Persze, ott állt mellette.
LEGÉNY Otthagytam a lányt, addigra elmentem. Rémes ez az egész, nem gondolja? Nem is vérzett olyan nagyon. Fájt neki, mit gondol?
RENDŐR Koncentráljon.
LEGÉNY Kimentem a mosdóba. Háttal voltam. Csak hallottam, hogy sikít. Igen nagyot vonyított. Fájdalmas volt hallgatni.
RENDŐR Ki volt az?
LEGÉNY Ha számít a véleményem, akkor szerintem a Halász volt. Ott lófrált a közelben, fogdosta. Csúnyán megsértette. Elvette a játék az eszét. A Halász örök vesztes. Feldühödött és beleszúrt, ennyi.
RENDŐR Halász, megsértődött. (Felírja)
(Szünet)


 


Ötödik jelenet
Nyomozás III
.


(IRINA széttett lábakkal ül. A fejét fogja.)
IRINA (öklendezik) Hánynom kell.
RENDŐR Megvárom. Csinálja csak.
(Jobban lesz, IRINA átvánszorog a RENDŐRhöz.)
RENDŐR Gyógyszert szed?
IRINA Igen.
RENDŐR Mit?
IRINA Fájdalomcsillapítókat. Depi ellen. Étvágyfokozót. Ezt-azt. Homeopátiás szereket. Piros pirulák, rózsaszín galacsinok, ampullák, injekciók.
RENDŐR Elég. Rátérhetünk a tárgyra?
IRINA Persze.
RENDŐR Hogy került a Pizzába?
IRINA Kijevbe utazom, a VŐLEGÉNYemhez.
RENDŐR Magának is van VŐLEGÉNYe?
IRINA Min csodálkozik?! (Halkan) Remélem, férjhez megyek.
RENDŐR Felírtam. Mondja tovább.
IRINA Fáztam, vihar közeledett, hát bementem. Nem ez az első látogatásom a kávézóba. Puccos hely, mi?
RENDŐR A Halásszal együtt jöttek?
IRINA HALÁSZ bent volt. Ott találkoztunk. Régről ismerem. Barát.
RENDŐR Szeretője?
IRINA Semmi köze hozzá! A kisLÁNYt nem ismertem.
RENDŐR Nemi aktus a Halásszal?
IRINA (görcsöl) Fogja be a pofáját! Semmi sem volt, ha éppen (Sugárban hányik), ha éppen tudni akarja. (Sugárban hányik) Már mondtam, hogy csak barát. Meghív egy italra (Sugárban hányik), és kvittek vagyunk.
RENDŐR Segítsek? Hozok vödröt!
(A RENDŐR hoz vödröt. Vigasztalja, simogatja, fogdossa.)
IRINA Jutott már valamire?
RENDŐR Igen.
IRINA Mire?
RENDŐR Kérdezget?
IRINA Még jó, hogy. Kíváncsi vagyok. Sajnálom a LÁNYt, nekem elég szimpi volt.
RENDŐR Megbüntessem a gyilkost?
IRINA Persze.
RENDŐR Mondja meg nekem, mégis, kit büntessek meg? Ha kimondja a nevét, megfogadom. Beírom a füzetembe, felállok, kimegyek hozzájuk, és bilincset teszek rá, viszem azonnal a fogdába.IRINA Most mit parázik? Azt mondta, tippeljek. Ez olyan izgi. Mutassa a vallomásokat! El szeretném olvasni. Megmondom, ki volt, megmondom tutira. (Benyúl a RENDŐR lába közé)
RENDŐR Vegye el a kezét a nadrágomról!
IRINA Na, lazuljon már egy kicsit. Olyan édes, mikor dühös, de csak ha picit dühös, iciripicirit.
RENDŐR Szálljon le rólam! Álljon fel és menjen ki!
IRINA Hülye zsaru. (Sodor egy cigit) Nincs kedvem sietni. Kérdezzen még!
RENDŐR Hagyjon békén! Ki kell találnom, ki volt az.
IRINA Öööö… (Hadar) A LEGÉNY volt, a VŐLEGÉNY barátja, az az idióta, perverz barom! Ez a szegény LÁNY meg ott riszálta magát a pultnál, várható volt, hogy valaki beleköt. De azért az sok, hogy leszúrták, nem? Én ilyen messzire sosem mennék. Legalábbis ebben a csehóban. Itt bárki megláthat. Tele van hülyékkel. Ha nagyon bebasznak, unatkozva állnak a pultnál, és gondolatban maszturbálnak.
RENDŐR Látom, már jobban van.
IRINA Tényleg iszonyú bunkó volt az a pasi, kikezdett vele. Egy szerelő… CIGI az menő. Na, ő biztosan nem volt. A HALÁSZért tűzbe ugrom, ő is kiesik. Szerencsétlen barom, boldogtalan és házas, mért tenne ilyet, nem igaz? Ennél többet érdemelne, csak hajt, mint egy szamár. KATI biztos nem volt, ki sem jött a pult mögül, annyit vedeltek ezek.
RENDŐR Jó. Elég volt. Ennyi elég lesz. Menjen szépen kifelé. (IRINA kimegy. RENDŐR beírja a noteszébe…) A VŐLEGÉNY barátja, idi&oac