A LÁTÓ JUBILEUMI RENDEZVÉNYEI (2014. DEC. 11-13.)

LátóOnline
2014.12.07

A Látó szépirodalmi folyóirat három napos rendezvény-sorozattal ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját. A december 11-13. között zajló rendezvények fő helyszíne a marosvásárhelyi G. Café, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. A rendezvény-sorozat támogatói: Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Szépírók Társasága. Íme, a programok:

DECEMBER 11., CSÜTÖRTÖK, 18 ÓRA, G. CAFÉ
FŐSZERKESZTŐK ESTJE

Meghívottak: Gálfalvi György és Markó Béla
Házigazda: Kovács András Ferenc
25 évvel ezelőtt, a decemberi események idején alakult meg a Látó szépirodalmi folyóirat. Az elmúlt negyedszázad során három főszerkesztő vezette a lapot. Az idei jubileumi ünnepség-sorozat keretében mindhármukkal találkozhatsz. Három főszerkesztő beszélget a Látó múltjáról, jelenéről és a jövőjéről. Markó Béla 1989 decemberétől 2005 decemberéig vezette a lapot, Gálfalvi György 2005 decemberétől 2007 végéig. Kovács András Ferenc, jelenlegi főszerkesztő 2008 januárjától. Találkozzunk a Látó Irodalmi Színpad és Játékok helyszínén, a marosvásárhelyi G. Caféban, 2014. december 11-én, csütörtökön, 18 órától.

DECEMBER 12., PÉNTEK, 18 ÓRA, G. CAFÉ
A FORDÍTÁS TEREI

Meghívottak: Bányai Éva, Csaplár Vilmos, Márton László, Mihálycsa Erika
Házigazda: Láng Zsolt
Más nyelvre átültet, irányt változtat, egy állapoton módosít. A fordítás tereiről Bányai Éva, Csaplár Vilmos, Márton László és Mihálycsa Erika fog beszélgetni. Terítéken a Látó decemberi, ünnepi száma, az 1989Látó. Az est házigazdája Láng Zsolt. Helyszín: G. Café, Marosvásárhely. Időpont: 2014. december 12., péntek, 18 óra.

DECEMBER 13., SZOMBAT, 18 ÓRA, NEMZETI SZÍNHÁZ, KISTEREM

18 óra: A LÁTÓ-NÍVÓDÍJAK ÁTADÁSA
2014-ben huszonharmadik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Huszonkét év alatt több, mint 50 alkotó vehette át a vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.

A nívódíjak átadására a Látó Irodalmi Színpad keretében kerül sor Marosvásárhelyen 2014. december 13-án, szombaton, 18 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. 2014-ben Benedek Szabolcs (próza), Fekete Vince (vers), Kincses Réka (dráma) és Varga László Edgár (debüt) veheti át a Hunyady László képzőművész tervezte Batsányi-emlékplakettet és a díjjal járó pénzjutalmat. Laudációt mond: Demény Péter, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor.
A 2013-as évtől kezdődően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is kioszt egy különdíjat – méghozzá a Látó szerkesztőivel konzultálva, Gáspárik Attila vezérigazgató által képviselve –, a Látóban közölt színházi szövegek szerzői közül válogatva. Tavaly György Péter vehette át, 2014-ben Jánosházy György kapja ezt a kiemelten fontos, gesztusértékű különdíjat.

19 óra: 1989 - SZÖVEGEK SZIMFÓNIÁJA. Közösségi felolvasás
A 25 éves LÁTÓ szépirodalmi folyóirat decemberi számának 1989 a témája. A felkérő levélre 41 mai magyar író, filozófus válaszolt, többek között Balla Zsófia, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Visky András.
A lapszám teljes anyaga hallható lesz egy különleges felolvasás során. "1989 - Szövegek Szimfóniája" címmel 42 tagú "zenekar" adja elő a művet, karmester Láng Zsolt. Ebbe a "zenekarba" a jelen lévő szerzők mellett "civilek", azaz ismert marosvásárhelyi személyiségek, többek között Albert Mária, Bányai Kelemen Barna, Kádár Annamária, Kós Anna, Kozma Edit, Lázok Klára, Pál Atya, Szász Attila, Ungvári Zrinyi Imre is beállnak. E különleges felolvasás rendezője Patkó Éva.
A mű felhangzására a Látó Nívó-díjak átadása után, a Nemzeti Színház Kistermében kerül sor, 2014. december 13-án, szombaton este 18 órától. A belépés ingyenes.

Mindenkit szeretettel várunk!


Témával kapcsolatos cikkek