A legkisebb lépés. Beszélgetések a mai szlovák irodalomról

Látó
2016.10.20


"Az egész nagy világirodalomban a szlovák esetében kell a legkisebb lépést megtennünk, hogy közeli rokonokra találjunk."


A KÓS KÁROLY AKADÉMIA és a LÁTÓ SZÉPIRODALMI FOLYÓIRAT szeretettel meghívja Önt A LEGKISEBB LÉPÉS. Beszélgetések a mai szlovák irodalomról című rendezvényre, 2016. október 25-ikén, kedden, 17 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota Kistermébe.

A program:

• SZLOVÁKOK ÉS MAGYAROK A 21. SZÁZADBAN címmel Szigeti Lászlót Markó Béla kérdezi

• MAI SZLOVÁK IRODALOM. A beszélgetést vezeti: Láng Zsolt. Résztvevők: Eva Andrejcakova, Deák Renáta, Demény Péter, Gálfalvi Ágnes, Görözdi Judit, György Norbert, Karádi Éva, Paszmár Lívia, Vida Gábor.

Demény Péter ajánlója a SzlovákLátó című tematikus lapszám kapcsán: "...szlovák számunkból Peter Balko szövege, az Anno Losoncon című regény részlete az egyik legérdekesebb. Alulnézetből és finom, de harapós humorral szól egy kétnyelvű közeg érdekes borzalmairól, hiszen Frantiskát a falubeliek kicsalogatják a rétre, megkövezik és megeszik.
A falubeliek kegyetlensége azonban meg sem közelíti a politikusokét, és azét a mentalitásét, amely nem enged elmozdulni valahonnan. Ezt elemzi Daniela Kapitanova Az ő Komáromuk és az én Trianonom című szép esszéje Beke Zsolt fordításában. A "valahonnan" persze az ellenségeskedés, a történelem mint labdarúgó mérkőzés szemlélete. Ez elől nincs menekvés, illetve tán csak úgy, hogy valami szomorú tárgyilagossággal elemezzük, mint Kapitanova.
Miközben Németh Zoltán és Tóth László bevezetőit olvastam a szlovák irodalomba, meg Lubomir Machala írását arról, vajon tényleg olyan jó-e Huncik Péter könyve, mint amilyen sikeres, azon töprengtem, a szlovákok hasonlítanak a románokhoz: mellettük élünk, és nem ismerjük őket."

Mindenkit várunk!




Témával kapcsolatos cikkek