Beszámoló a Látó 2019-es táboráról

LátóOnline
2019.09.22
A Látó 3-ik írótalálkozóján bebizonyosodott, hogy a találkozó újra hiánypótlónak bizonyult, hiszen a Szilágyság szépirodalmi, kulturális és szellemi öröksége méltatlanul kívül esik a kulturális kánonon is, pedig Ady Endrétől Szilágyi Istvánig számos alkotó indult innen. 2019-ben a Látó szilágybagosi írótalálkozója neves és elismert írók részvételével mindazon értékekre kívánt rámutatni, amelyek e vidék jellemzői, mégpedig ADYLÁTÓ címmel, 35 alkotó részvételével, a BETHLEN GÁBOR ALAP és a Communitas Alapítvány támogatásával, mely támogatások nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. 

A tábort egy AdyLátó lapszám előzött meg: a Látó januári száma a 100 éve született és a Szilágysághoz erőteljesen köthető Ady Endre emlékére szerkesztették meg a Látó munkatársai. A táborban előadások, beszélgetések, műhelymunkák, könyvbemutatók és felolvasások követték egymást.  A program célcsoportja, csakúgy mint az előző években, a fiatal, írással és irodalommal foglalkozó nemzedék volt. A tábor 2019-ben nemzetközi írótáborrá nőtte ki magát, több országból votlak jelen írók, műfordítók, pedagógusok és irodalmi lapok szerkesztői: Románia és Magyarország mellett  Törökországból, Szerbiából,  Finnországból és Lengyelországból érkeztek meghívottak.  Jelen volt az erdélyi magyar folyóiratok több szerkesztője, főszerkesztője: Borsodi László (Székelyföld), Papp Attila Zsolt és Demeter Zsuzsa (Helikon), Kemenes Henriette (Várad), Vicsai Zsolt (Hepehupa), Kiss László (Bárka), valamint a tábor meghívottja volt Korpa Tamás, a magyarországi Fiatal Írók Szövetségének társelnöke.

A meghívottak névsora: Balássy Fanni, Benedek Szabolcs, Bíró-Balogh Tamás, Borsodi László, Codau Annamária, Cseke Szilárd, Dánél Móna, Demeter Zsuzsa, Demény Péter, Eperjesi Noémi, Gálfalvi Ágnes, Karolina Wywrot (Lengyelország), Kemenes Henrietta, Kiss László, Korpa Tamás, Kovács András Ferenc, Kovács Tünde, Láng Zsolt, Leitman Kornélia, Magdalena Garbacik (Lengyelország), Ozsváth Zsuzsa, Papp Attila Zsolt, Patkó Éva, Porczió Veronika, Tähti Schmidt (Finnország), Sandra Buljanović Simonović (Szerbia), Sevgi Can Yağcı Aksel (Törökország), Szabó Róbert Csaba, Szabó Katalin, Új Krisztina, Vida Gábor.
 
A három napos találkozó a Látó Ady-számának bemutatójával indult. A lap szerkesztője, Demény Péter beszélt a lapszám keletkezéséről, szerkesztéséről és végül utóéletéről, illetve Ady Endrének a magyar irodalmi kánonban elfoglalt helyéből. Demény Péter a bemutatót felolvasással zárta. A tábor kiemelt eseménye volt a múfordítók kerekasztal beszélgetésie, melyekben a műfordítás nehézségeiről, valamint az európai krotárs irodalmi trendekről értekeztek. A meghívott fordítók arról si beszéltek, hogy milyen szempontok alapján vélasztanak ki magyar szerzőket fordításra, illetve amagyar nyelvhez való viszonyukról is vallottak. Másik fontos műhelybeszélgetésnek bizonyult a magyar irodalmi nyelv nyelvjárásairól való tanácskozás, melyet Láng Zsotl moderált Demeter Zsuzsa, Codau Annamária, Gálfalvi Ágnes, Kiss László, Bíró-Balogh Tamás és Korpa Tamás részvételével. Könyvbemutatókra is sor került, Benedek Szabolcs regényét, Bíró-Balogh Tamás novelláskönyvét, a Széeklyföld főszerkesztőjének Borsodi Lászlónak verseskötetét és a Demeter Zsuzsa által szerkesztett Kinde Annamária Összes első kötetét mutattuk be. A délutánokat felolvasások zárták, pénteken Papp Attila Zsolt, Ozsváth Zsuzsa, Kiss László és Borsodi László, szombaton Balásy Fanni, Új Krisztina, Korpa Tamás, Bíró-Balogh Tamás és Kemenes Henriette olvasott fel műveiből. A tábor záróestjén az idén 60 éves Kovács András Ferencet kollégája, Láng Zsolt kérdezte gyerekkorról, színházról, versírásról. A Kossuth-díjas költő végezetül felolvasott verseiből. 
 
A Látó szilágybagosi írótalálkozója megszervezése kiváló kezdeményezésnek számít, a Kárpát-medencei és a Szilágyásg régió kulturális életének résztvevői máris felfigyeltek az eseményre. Reményeink szerint a Látó-tábor hozzájárul Szilágyságnak, ezen belül Szilágybagosnak Erdély kulturális térképen való elhelyezéséhez, valamint a kortárs magyar nyelvű irodalom népszerűsítéséhez. Köszönjük a támogatást!
 

 

 

Témával kapcsolatos cikkek