Félsziget 2006 – szelektor

Látó Online
2006.07.12

 


 


 


Július 26-án startol a Félsziget Fesztivál Marosvásárhelyen. Ha nem is irodalom-ügyben, de azért összefuthatsz a Félszigeten a Látó néhány szerkesztőjével. A Tutun sátrában mindenképp! Ajánló.


 


 



NEM-ZENEI PROGRAMOK. Idén elmaradnak az irodalmi rendezvények, ellenben a színház, a bábszínház, illetve a filmvetítések sok finomságot ígérnek. Így tehát az Arigato Arénában két bábelőadást és két színházi műsort láthatunk, utóbbi a marosvásárhelyi Színi Egyetem három végzős hallgatójának egyéni előadása. A július 27-iei bábos előadást a sepsiszentgyörgyi társulat bábszínészének, Nagy Kopeczky Kálmánnak a bemutatásában láthatjuk, a darab címe: Surranó és Brekkenő. És egy szinopszist is tudunk mellékelni: Mennyire vagyunk kíváncsiak egymásra, mi, emberek? És vajon képesek vagyunk áthidalni a különbségeket, melyek lényünkből, más-más élettereinkből fakadnak? Surranó és Brekkenő története rólunk szól, viszonyainkról, a barátságról, és arról, hogy bizony érdemes elfogadnunk egymást olyannak, amilyenek vagyunk. Mert megéri, hisz szép dolgok születhetnek belőle.



A július 29-iei bábos darabot, a Tóbiás és Kelement a kolozsvári Excalibur Bábtheátrum előadásában láthatjuk, előadja Demeter Ferenc. Szinopszisa: Sárgalábú Tóbiás és Kendermagos Kelemen története egyszemélyes bábjáték, ha úgy tetszik „one-manó-show", az  Excalibur Bábtheátrum első produkciója. „Hol volt, hol nem volt, hol nem volt", így kezdődik ez a történet is, mint minden valamirevaló mese. A mesemondó ezúttal egy „igazi" garabonciás, aki mennydörgések közepette érkezik, esernyővel, ütött-kopott, agyonbélyegezett bőrönddel, ahogy illik.



A színházi program keretében Lőrinczi Máté Rozália adja elő Isten tudja című egyéni műsorát július 28-án, majd 30-án Korpos András és Kovács Botond Miért késik Godot... című, improvizációktól sem mentes zseniális vizsgamunkáját láthatjuk.



Lăzărescu úr halála, Rejtély, Beteges viszonyok, Át a hídon - Isztambul hangjai – a filmes rendezvény programjának előzeteséből máris kiemelhetjük ezeket az alkotásokat. Ezenkívül majd’ minden nagyobb hazai (és egy külföldi) filmfesztivál is képviselteti magát, így best of-okat, válogatásokat láthatunk a Mediawave-ről, a TIFF-ről és FILM.DOK-ról. Helyszín: az Exit nevű szórakozóhely. Garantált délelőtti és kora délutáni szórakozás. És nem csak.


 



ZENEI PROGRAMOK. A zenei rész idei újdonsága minden tekintetben az Arigato Aréna, ahol több neves, és nem kevésbé profi, felkészült dj-k lépnek föl. Az elképzelések szerint este nyolctól reggel nyolcig folynak itt a bulik. Ide szinte bármikor érdemes beugrani, nem érhet csalódás. Vagy ki tudja. A másik két színpad egyrészt szállítja a kötelező sztárokat, másrészt új, eleddig hazánkban nem látott zenei csemegéket dob színpadra. Rögtön első nap a késő délutáni, esti órákban remek bulit ígér a Csá, Misi!, a Kispál... és a Zdob si Zdub hármas a Weekend színpadon. Utóbbi kettő nem szorul bemutatásra, az első korrekt kis alternatív zenét játszó együttes, időnként a Cure jut eszembe róluk. De mindenképp valami brit. A Maros színpadon semmi figyelemre méltó.



A második nap legnagyobb élménye minden valószínűség szerint a Sziámi lesz, bár a szervezők idén is felháborítóan korai időpontot választottak ki Müller Péterék fellépéséhez. Új albumuk, a Fogjad már meg méltón gondolja tovább az eddigi zenei vonalukat, illetve írja fölül kissé. Kötelező jelenlét! A Maros színpadon éjjel fél egykor lép föl az elektronikus tánczene, a világzene, a poszt-rock, a progresszív és a space-rock, a drum and bass, az easy listening és a nu jazz stílusjegyeit ötvöző zseniális colorStar. Ha a Sziámi kötelező, ez kihagyhatatlanul az. VIA la musica!



Harmadik nap, délután 7-től kerül színpadra a Romániában rég várt Alvin és a Mókusok nevű punkzenekar, valószínűleg a Tankcsapdát körözve fogja magát szétzúzni a közönség a pogóban.


 


És elkövetkezik a negyedik nap: Yonderboi. A Splendid Isolation című albuma 2005 végén került a boltokba, egész Európában kapható, a lemezt többek között franciaországi lemezbemutató koncerttel támogatta meg Yonderboi, aki mellett például Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven énekese is feltűnt a színpadon – ő a lemez több dalában is vendégszerepel, hangjával némi britpopos ízt is csempészve az egyébként is eléggé eklektikus, de annál hallgathatóbb anyagba. A magyar elektronikus zene királya személyében igazi nemzetközi sztárt köszönthetünk a Félsziget 2006-on – így a szervezők. Nem tévednek.



Utolsó napra maradt a brit punk-zene legendája, a The Toy Dolls. A punkosan dallamos, vidám, ironikus és játékos – mondjuk így: happy-punk – zenei világáról elhíresült csapat intenzív sörözésre és táncra ingerlő kiváló koncertzenekar. Ki tudja, hol kaphatod még el őket. Ki ne hagyd! Meg egyáltalán...



szrcs


A Félsziget Feszt. honlapja: www.felsziget.ro





[Ablakkép: Yonderboi: Splendid Isolation c. albuma borítójának részlete]


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Témával kapcsolatos cikkek