Hetedszép Találkozások másodszor

A Hét
2006.10.24


Gerevich András költőt, műfordítót, a JAK elnökét látja vendégül 2006. október 26-án, 19 órától Marosvásárhelyen a Dancing Shiva teázóban A Hét szerkesztősége. A rendezvény a Hetedszép Találkozások sorozatba illeszkedik, amelyet a marosvásárhelyi művészeti és kritikai lap a Szépírók Társaságával közösen hozott tető alá. Ez év májusában, mint ismeretes, Csaplár Vilmos, Farkas Zsolt, Kukorelly Endre, Láng Zsolt, Márton László és Péterfy Gergely vendégszereplésével indult útjára a találkozósorozat.



Gerevich András kötetei: Átadom a pórázt (1997), Különös gyümölcs (Seamus Heaney verseinek műfordításai 1997), Kapu a tengerhez (1998), Férfiak (2005).



"Ez a verseskötet [Férfiak] nem akar provokálni. Pontos és tényszerű kíván csupán lenni. Illúziótlan tekintet keres benne formát egy olyan témának, amely a magyar közönséget inkább irritálni szokta. Vállaltan a férfiszerelemről beszél, amely - akárcsak a szerelem általában - égi és földi egyszerre. A férfiak - akárcsak a nők - közötti szerelem és szexualitás magyar irodalmi nyelve szegényes, mert kidolgozatlan. Pontatlan, mert rejtőzködő. És rossz lelkiismeretű, mert leske. Tévképzetek és előítéletek hatják át a hozzá fűződő viszonyt. Gerevich András második kötete a férfiak közötti szerelemről szól úgy, hogy az önéletrajzi beszéd kódját is elrejti a kötet darabjaiban. Erősen stilizál is, vagyis irodalmi formát keres, verseket ír, de úgy, hogy a személyesség és az allegorikus átfordíthatóság határán mozog. A próza és a líra határán mozgó stilizált versnyelvében strófákra tördelt kihagyásos nyelven szólalnak meg a beszélő tudatok. Igazi lírává a mély trauma jelképek rendszerén keresztül történő felfejtése avatja." (Borbély Szilárd, ÉS)


 


 


 

Témával kapcsolatos cikkek