hétköznapok Kánaánban

LátóOnline
2007.01.21

Megjelent az ikv-antológia



A középiskolásoknak kiírt Irodalmi Kreativitás Verseny tizenhárom évnyi anyagából válogat a Mentor kiadó gondozásában megjelent antológia, harminchárom fiatal szerzőt mutatva be.



1993-ban az akkori diákszövetség Nagyváradon rendezte meg az első megmérettetést, nem sokkal később a díjazott írások, Tiltott gyümölcs összesítő cím alatt meg is jelentek. A Vásárhelyen nyomtatott füzetnek-antológiának az előszava ugyan nem fogalmazza meg a tantárgyversenyek teljesítményközpontú elvárásaival szembeni vagy melletti szabadabban, kötetlenebbül történő szöveggel való bánást, viszont mindenki érezte, van egy verseny, ami ezúttal másféleképpen tekint résztvevőire.



Az IKV diákosan lendületesre, játékosra és lazára sikeredett, szabályai, melyek alig tekinthetőek szabályoknak, hiszen mindenféle megkötés feloldását mondják ki, rendkívüli népszerűséggel alkalmazódtak. A versenyek helyi- és megyei szinten zajlottak, az irányítást fokozatosan Vásárhely vette át, talán innen is adódott, no meg a Teleki Oktatási Központ létrejöttével, hogy Szováta legyen a döntők helyszíne. Ma már egyértelmű, hogy az IKV szovátai éveiben élte fénykorát, az ott elhangzó előadások, filmvetítések, irodalmi estek és persze bulik legendássá avatták, markáns arculatot alakított ki markáns figurái révén, no meg évről-évre visszatérő, de új arcokat is hozó középiskolás diákjai által.



2006-ban a Látó szerkesztői úgy gondolták, nem hiábavaló dolog időt áldozni az IKV-ra. Szakmai és anyagi segítséggel sikerült újfent Szovátára csábítani mintegy ötven diákot. A helyi szakaszokon több, mint ötszáz diák vett részt, Bukaresttől Nagyváradig és Temesvárig. Újdonság, hogy az eddig elkallódott helyi szakaszos szövegek mostantól szintén olvashatóak a Látó honlapján, a www.lato.ro-n. Bár mindössze két és fél napot töltöttünk el Szovátán, egyértelműnek tűnik, hogy az utóbbi öt év legjobb döntőjének sikerült mindenfajta szempontból. Ha végiglapozzák az antológiát, hamar rájönnek, miért.



Az antológia az elmúlt tizenhárom év szövegeiből válogat, 1993-tól 2006-ig. Ezek a szövegek más szövegek egy-egy mondatait gondolják tovább, kiragadott szavakból összeálló címekre születtek, mintegy újraírják és olvassák az elmúlt húsz év kortárs irodalmát, legjobb szövegeit, nem kell csodálkozni tehát, ha Bodor Ádám, Spiró György vagy Tolnai Ottó egy-egy mondata köszön ránk valahonnan.


A könyvet Birtalan Zsolt tördelte, a borítótervet, Gozner Gertrúd fotója felhasználásával Irsai Zsolt tervezte. Az írásokat Szabó Róbert Csaba válogatta, szerkesztette.


 


 


 


 


 

Témával kapcsolatos cikkek