JAK-tábor Szigligeten

litera.hu
2009.08.26

A József Attila Kör 21. irodalmi táborának a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Alkotóháza ad otthont Szigligeten. A korábbi évek hagyományaihoz hűen idén is tartanak írószemináriumokat. Idén Marno János vezeti a költészeti, Darvasi László a prózaírói, Egressy Zoltán pedig a drámaírói szemináriumot. A műhelykurzusok rögtön az első nap (augusztus 25.) délutánján elkezdődnek, a jövő- és reménybeli költők, írók, drámaírók induljanak el időben, mert a Budapest – Székesfehérvár – Tapolca viszonylat mindig tartogat meglepetéseket, kevésbé eufemisztikusan késéseket. Érdemes azonban mindenkinek sietni, mert már első este Szombathy Bálint 20 (+ 8 + 12) éves a JAK című kiállítását megnyitja Triceps, amit kerekasztal-beszélgetés követ. Ráadásul a kerek asztal gyerekasztal is lesz, hiszen Pöttyös bögréktől a Szorongás orfeumig címmel a gyerekirodalom és gyerekszínház összefüggéseiről beszélget Tamás Zsuzsa (honlapunk kiváló mesekritikusa) Háy Jánossal, Peer Krisztiánnal, Szabó Borbálával és Tengely Gáborral. De aki az utolsó szerelvénnyel, netán stoppal, biciklivel vagy gyalog érkezik meg a kastélyba, az se marad program nélkül, hiszen a HAJTŰKANYAR (Kocsis Noémi, Kupa Júlia, Palágyi Ildikó Brigitta, Somogyi Aranka, Tallér Edina, Zilahi Anna) bemutatkozása kilenc órakor veszi kezdetét. A kanyaron túl, azaz innen pedig Nemes Z. Márió fog moderálni.


A második napon a tábor felveszi az utazó sebességét. Délelőtt írószemináriumokkal és szabadfoglalkozással, délután és este pedig különböző disputákkal. Ezen a délutánon indul el Márton László három tételből álló irodalmi referátuma. Márton az első napon a kortárs magyar próza, második napon a kortárs magyar dráma, harmadik napon pedig a műfordítás és a kritika jelenlegi helyzetét, viszonyait elemzi. Márton előadásai minden nap kettő órakor kezdődnek. Augusztus 26-án négy órától Nyelvképek címmel izgalmas vitára van kilátás: Balázs Gézával és Nádasdy Ádámmal Pál Dániel Levente fog beszélgetni. Este héttől a Lehetőségek és irányok - Határon túli magyar irodalom hívószavaira Balázs Imre József, Lövétei Lázár László, Orcsik Roland, Vida Gergely felel. Ez az este sem marad bemutatkozás nélkül. Kilenctől a Körhinta kör tagjait (Fehér Renátó, Gucsa Magdolna, Kemény Lili, Lázár Bence András, Kis Orsolya) ismerhetjük meg közelebbről, aki ebben segít az Sopotnik Zoltán.


 


A harmadik napon a délelőtti szemináriumok és a Márton-előadás után érdemes lesz lesétálni a Szigligeti strandra. Folytatódik ugyanis az Olvasóliget sorozata. Ezúttal a strand és a litera.hu vendégei Csaplár Vilmos és Garaczi László lesz. Velük Nagy Gabriella beszélget. Ha véletlenül (vagy szándékosan) esne az eső, akkor a rendezvényt a kastély meghitt könyvtárszobájában tartják meg. Este héttől a JAK világirodalmi sorozatának új köteteit ismerhetjük meg. A sorozatszerkesztők (Krusovszky Dénes és Urfi Péter) mellett Ambrus Orsolya, Lapis József és Szegő János próbál majd eligazodni és eligazítani az irodalmi égtájak között. A csütörtöki utolsó program keretében Horváth Viktorral Vári György beszélget a szerző könyvhétre megjelent Török tükör című regénye kapcsán.A péntek igazi hosszúnapnak ígérkezik. A szokásos kűrök után négytől lesz majd a JAK közgyűlése. Hét órától Kemény István Kedves Ismeretlen című, a kritikusokat érdekesen megosztó regényéről Menyhért Anna, k. kabai lóránt és Péczely Dóra fog beszélgetni. Az osztó pedig Urfi Péter lesz. Rögvest ezután kilenctől Pollágh Péter Vörösróka című vadonatúj kötetéről diskurál Benedek Anna, Szabó Marcell, Vörös István, Schein Gábor. A műsort Karafiáth Orsolya vezeti majd. De még ezzel sem ér véget ez a nyári éjszaka, tíz órától ugyanis az új JAK-kötetek közül Bajtai András Betűember című kötetét L. Varga Péter, Keresztesi József A Karácsondi út című könyvét Milián Orsolya mutatja be. A disputa annyiban nem lesz kötetlen, hogy Milián Orsolya és L.Varga Péter szintén friss JAK-kötetes, tanulmányköteteik szintén most jelentek meg.


 


Az utolsó, szombati nap igazi csemegéket tartogat. Ebéd után a tábor ideje alatt zajló Re:Verse román-magyar irodalmi workshop végeredményeit láthatjuk, ebben segít majd a JAK remek külügyese, Lóránd Zsófia. Délután négy órától Sikersztori vagy szomorújáték? címmel a kortárs magyar drámáról tartanak kerekasztal-beszélgetést. A két moderátor Deres Kornélia és Herczog Noémi. Enyedi Éva, Garaczi László és Tompa Andrea próbál majd válaszolni a címben feltett kérdésre. Az utolsó este színházzal is folytatódik: Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című darabját az Aradi Kamaraszínház adja elő. A rendező Tapasztó Ernő, a címszereplő Harsányi Attila. Bővebb információk: www.rudolfhess10.com. Az i-re a pontot a szigligeti titkos naplók felolvasása teszi.


A tábort a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a MASZRE támogatja.


 


 


 

Témával kapcsolatos cikkek