LIJ 100 - Szántó T. Gábor estje

LátóOnline
2019.10.21

Az Édentől keletre filmklub és a Látó szépirodalmi folyóirat közös estje könyvbemutatóval és filmvetítéssel várja az érdeklődőket 2019. október 26-ikán, 17 órától az András Lóránt Társulat (Braila u. 10.) székhelyére. Meghívott: Szántó T. Gábor, az 1945 c. film (forgatókönyv)írója és a nemrégiben megjelent Európa szimfónia c. regény szerzője. Beszélgetőtársa: Láng Zsolt.
 
1945 (2017)
rendező: Török Ferenc
91 perces, fekete-fehér, magyarul beszélő nagyjátékfilm

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés...

EURÓPA SZIMFÓNIA
Scolar Kiadó, 2019

Az Európa szimfónia az erdélyi román-magyar családban nevelkedő zenész fiú, András felnőtté válását mutatja be a hidegháború és a Securitate árnyékában, és egy határokon átívelő szerelem történetét Kolozsvár és Nyugat-Berlin között, ahol a fiatalok a '68-as diákmozgalmak és a terrorizmus légkörében keresik saját útjukat. Új regényében, akárcsak a világsikert aratott, 1945 című film alapjául szolgáló elbeszélésében Szántó T. Gábor radikális nyíltsággal, tárgyilagossággal nyúl a magyar történelem és Európa közelmúltjának legfeszítőbb kérdéseihez.

Támogató: NEMZETI KULTURÁLIS ALAP

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

 

 

 

 

Témával kapcsolatos cikkek