LIJ 96. ADY 100

LátóOnline
2019.01.15
LÁTÓ IRODALMI JÁTÉKOK 96. ADY 100

A Látó Ady-számának bemutatója a Magyar Kultúra NapjánA Látó januári, Ady Endre-számát bemutatják: Demény Péter, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Varga László Edgár, Vida Gábor. Helyszín: G. Café, Marosvásárhely. Időpont: 2019. január 22., kedd, 17 óra. Támogató: NKA.

Demény Péter lapajánlója:

AKI MINDIG VAN
A LÁTÓ ADY-SZÁMÁRÓL
„Az eltévedt lovas" – ez a verscím akár Ady szimbóluma is lehetne, Láng Gusztáv nem véletlenül áldoz neki egy kis tanulmányt ebben a számunkban. Ami Adyval kapcsolatos, az mind olyan, mintha egy idegen bolygóról idetévedt ember próbálna elboldogulni az itteni körülmények között.
„Katolikus szellemben nevelt kálvinista voltam" – idézi Péter I. Zoltán a vallomást (Ady Endre zilahi költői szárnybontogatásai), mely az iskolákról szól, de máris bevilágít ennek az életnek a bugyraiba. Mint ahogy megidézi őket Boka László szép írása is („Csókokban élő csóktalanok". A Mindenség-keresés és a Léda-szerelem fordulópontjai 1908-1909-ben), amely a Léda-szerelem utolsó időszakának háborúzásai és kibékülései között kalauzol a végső szakításig. Vagy Havas Judit elemzése Latinovits Ady-szavalásairól (Ady – Latinovits).
Ennek a dúlt életnek az emlékeivel foglalkozik Hegyi Katalin pontos és személyes szövege (Ady Endréről szeretnék mondani valamit), vagy Benedek Szabolcsnak egy soha meg nem élt, mégis elképzelhető jövőben játszódó novellája (Most meg itt elvtársoznak megint), és erről a sebzett vadról szólnak a versek is, többek között Egyed Emese, Láng Orsolya, Aczél Géza, Márton László, Nádasdy Ádám vagy Térey János tollából. „Szeretem Ady Endrét. / A legjózanabbat közülünk." – írja Markó Béla, és sokan vagyunk így ezzel, miközben, mint Kántor Péter, azon töprengünk, mit mondana, ha feltámadna.
Ezzel a józan szenvedéllyel dobjuk be a januári Látót az olvasó postaládájába.


Mindenkit szeretettel várunk!
Témával kapcsolatos cikkek

A Látó nívódíjai 2022-ben

2022.12.02
LátóOnline

Filozófiai esszépályázat 2023 

2022.12.01
LátóOnline

A Látó Zilahon

2022.11.22
LátóOnline