ÖrményLátó a Fészekben

LátóOnline
2008.04.20


A Látó áprilisi örmény tematikájú számát Vida Gábor és Kali Kinga, a szám vendégszerkesztője mutatja be a Fészek Kertben, az Örmény Kultúra Hetének keretében, április 25-én, 18 órától.



A világ minden szegletében április 24-én emlékeznek meg évente az 1915-ös törökországi örmény genocídiumról. A budapesti Örmény Kultúra Hetének az örmény nemzeti tragédia 93. évfordulójáról való megemlékezése azonban nemcsak arról a hiányról és fájdalomról szól, amelyet a 20. század első népirtása az örmény nemzetnek és az egész emberiségnek okozott. Ennél fogva az eseménysorozat nem szükségszerűen a szomorúság jegyében fogant, hanem éppen annak az életörömnek a jegyében, amely az örmény népet jellemzi, és amely tartósan a tragédia sem tört meg: az örményeket és kultúrájuk egy-egy szeletét mutatja be általában.



A Fészek Kertben április 25-én, az Örmény Kultúra Hetének részeként megrendezendő Örmény Nap is ezen életöröm kulturális tükre: az irodalom, a gasztronómia és a zene körül csúcsosodik.




Irodalmi est keretében mutatkozik be ez alkalomból a marosvásárhelyi Látó Szépirodalmi Folyóirat áprilisi, örmény tematikus száma, a szerkesztőkkel való beszélgetés és rövid felolvasás által (a kérdező Vida Gábor, a Látó szerkesztője – neki válaszol az ÖrményLátó koncepciójának megálmodója és vendégszerkesztője, Kali Kinga). Az esemény Gasztronómiai kalandozások blokkjának keretében egy új örmény szakácskönyv is bemutatkozik (Erdélyi örmény konyha, fűszerezve – szerkesztő: dr. Issekutz Sarolta; társszerkesztő: Ince Fejér Anikó), amelynek ízletes remekeiből azonnali kóstolót tart a Fészek Étterem&Kert: a kíváncsi látogató ott helyben megvacsorázhat a bemutatott könyv többnyire erdélyi örmény ételspecialitásaiból. Az estet David Yengibarian Budapesten élő jereváni harmonikaművész koncertje zárja, amelyen természetesen örmény dallamok is felcsendülnek.
Mindenkit szeretettel látnak!


 


 


 


 


 

Témával kapcsolatos cikkek