Tisztafej - december

LátóOnline
2018.01.17

TISZTAFEJ - December

Demény Péter a Látó 2017/12-es számáról

“Nincs nekem, édesem, íze a számban az égi szavaknak, / kedvem is elkeserült, nyelvem is árva maradt – / kushad a vén üregében, akárha vadállat öregszik, / csöndbe kiszikkad, elül, nem ragadoz, ki se tor, / Doria, fényre, világra, vadászni a tűnt örömökre / nem fut a nyelv, sem a szó – néma, magányos a hús, / mert szerelemtelenül, szeretetlen is élni mit érhet, / s vágyni a lelkedet is, mint csak a testi halált?” – szól Caius Licinius Calvus melankolikus verse Kovács András Ferenc műfordításában.
A decemberi számban egyébként – mondhatnám, ősi szokás szerint – a szerkesztők művei jelennek meg: Kovács András Ferenc, Varga László Edgár (akié a Névjegy is) és alulírott művei, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor novellái.
Karcolatokat közlünk Gáspár-Singer Annától, a Közép-Keleten született Dzsem-il-Szadí verseit pedig Aporfi Apor fordításában olvashatjuk. Vaszilij Bogdanov is bekukkant a lapba, és Kemény Istvánnal Lúdbőr című esszékötete kapcsán Tamás Dénes készített interjút, melyben a költő többek között ezt mondja: „ha esszét írok, két dologra szoktam törekedni: az első mondatokkal lebilincselni az olvasót, hogy megnyugtassam, neki szól az esszém, ne féljen tőle. A másik, hogy tényleg neki szóljon”.
Cercamon trubadúr dalai Rajnavölgyi Géza fordításában „hangzanak el”, s a pillanatnyi csend után a szerkesztőség újratölt: Novák Éva ír a régi és az új nőkről, így: „Nők, akikről tudhatunk” – ez alatt a címszó alatt a XIX. század előtt
szinte kizárólag istennőknek, istenek anyjainak, lányainak, uralkodónőknek,
uralkodók anyjainak, feleségeinek, szeretőinek neve vált ismertté, ők szerepelhettek legendák, regények, drámák alakjaiként is.”
A Nézőtérben Beretvás Gábor currys naplóját olvashatjuk a gyergyói színházi kollokviumról, a Könyvhuzamokban Kész Orsolya Kemény Zsófi és Potozky László könyveit veti össze, s arra jut, hogy forradalmakról nem is olyan egyszerű írni. Béres Károly Tamás Kincső regényéről, E. Ferencz Judit Horváth Andor esszékötetéről közöl recenziót. Talált vers József Attila utolsó nagy verse.


Témával kapcsolatos cikkek