[2019. június]
DialógusokTeil2

8.

Haló! Haló! Kérem. Segítsenek! Kérem... Jó napot! Ön a segélyhívó számot hívta. Tartsa a vonalat! Azonnal kapcsoljuk. Telefonbeszélgetését rögzítjük. Megértését köszönjük. I-igen. Rendben. Háló. Jó napot kívánok! Nevét, címét. Jó napot! Attila. Váci Utca 9. Ön ki? Jó napot, Attila. Flóra vagyok. Kérem, mondja, mi történt. Küldjünk ki önért autót? Men­tőt? Tűzoltókat? Flóra, ugye? Igen. Kérem, uram, mi a baj? Tudja, azt hiszem, meg fogok halni. Ismét. Talán eltűnök hirtelen. Mozdulni se bírok. Levegőt! Tudja, levegőt is alig kapok! S már egy hete csak… Uram, nem értem, mit beszél. A mentősök úton vannak. Eltört valamije? Nem hiszem, Nóra, v-vagyis Flóra. De. Fáj. Nagyon fáj. Azt se tudom, hol vagyok. Csak egy szoba meg egy plexifal. Uram, de otthon van, ugye? Nem. Akkor? Nem tudom, várjon, körülnézek. Nem látok senkit. Pedig még nemrég mintha millió szempár szegeződött volna rám. Nem értem. Beszéljen világosan! Üljön le! Rendben. Ülök. Le tudná írni, mi és hogyan történt? Flóra, ugye? Igen. Nem is értem, Flóra. Minden rendben volt. Ahogy szokott. De már harmadnapja nem eszem. Akkor, Attila, lehet, az a baj. Nagyon rosszul vagyok, tudja, a vasútnál lakom. Erre sok vonat jön-megy. Nem értem. Ezzel mit akar mondani, Attila? Kérem, szólítson Atikámnak! Tudja, én meghalok. Uram. Atikám. Nem vérzik sehol, ugye? Érkezik a mentősereg. Flóra, magának igazán szép hangja van, még szívesen elhallgatnám, de el kell tegyem a kést a kezemből. Na meg átváltok repülő üzemmódba. Leoltották a villanyokat. Kezdődik!
Nincs hálózati kapcsolat. A hívott szám nem elérhető. Kérem, az elő­adás végén tárcsázza újra!
#mondjadatikám

11.
Nem, kérem. Ez most nem egy szokásos dialógus. Figyeljen! Most önhöz szólnék pár szót. Leült? Ha nem, foglaljon helyet. Vagy ha nincs hova leülnie, mindenképp kapaszkodjon meg. Lehet, hirtelen fogja érinteni, amit mondani szeretnék. Lehet, még senki nem közölte önnel. Van, aki nehezen teszi túl magát rajta. Van, aki hitetlenkedik. Van, aki zaklatásnak veszi. Van, aki viccnek. Van, aki meg se hallja, nemhogy olvassa. Kérem, maga, igen, Maga, egy csodálatos ember.
#nézztükörbe

13.
Kérem, nézzen tükörbe! Körvonalaztam, ahol esetleg megoldható. Itt például. Látja? Igazán több centit is lehetne. Igen-igen. Sőt. Mit szólna, ha egész idáig? Meddig, kérem? Itt. Meg itt. Ja és itt. Értem. Látom. Első nekifutásra nem ajánlanám. Rizikós. Nem bánom, ha belevág. Belevágok. Az nem kérdéses. De legyen türelemmel. Nem lehet összevissza. Megvannak a lépések. Ez egy hosszú folyamat. Nem lehetne egyszerre? Ha már rászánom magam. Sajnos nem. Tudja, időre van szükség. Nem tudom előre megmondani, csak ha már nekifogtam. De a legjobb kezekben van, nyugodjon meg. Rendben. Bízom Önben. De ha belefogunk, mikor lesz kész? Oh, kérem. Legyek őszinte? Igen. Értékelném. Soha. Aki elkezdi, nincs leállás. De miért, kérem? A tükör. Ahányszor belenéz, mindig lát majd valamit, amivel nem lesz megelégedve. Aki egyszer a kés alá fekszik, már csak arra tud gondolni, hol lehetne még lefaragni belőle.
#posztmodernszobrász

15.

Szia. Szia. Hogy vagy? Hogy vagy? Mondj valamit! Mondj valamit! Nem hallak. Nem hallak. Hangosabban. Hangosabban. Érthetőbben. Ért­hetőbben. Tagoltabban. Tagoltabban. Lassabban. Lassabban. Még! Még! Mondd! Mondd! Kérdezz! Kérdezz! Válaszolj! Válaszolj! Ki vagy? Kié vagy? Kivagyok. Kivagyok. Nem bírom! Nem bírom! Feszít. Feszít. Nyom. Nyom. Nem értelek. Nem ér-te-lek. Nem értem. Nem értem. Értesz? Értesz? Érted? Értem. Hahó!?! Hahó! Ki van ott? Ki van ott? Mi ez? Mi ez! Hagyja abba! Hagyja abba! Széthasad a fejem. Széthasad a fejem. Megőrjít. Megőrjít!! Utálom. Utálom. Menjen a francba! Men-jen a franc-ba! Nem hívta senki. Nem hívta senki. Ez elviselhetetlen. Elviselhetetlen. Milyen játék ez, kérem? Játék ez? Csak magamat hallom. Csak magadat hallom. Nincs is itt senki. Senki. Milyen letargikus. Milyen patetikus. Most nézz magadra! Nézz magadra! Olyan egyedül vagyok. Olyan egyedül vagy. Egyedül vagy. Egyedül vagy... Hahó. Visszhang, ott vagy még? Hahó. Visszhang. Hallasz?? Kérlek, bocsáss meg. Gyere vissza.
#halldahangod

22.
Ugyan kérem, mondja, mi ez a vonatos sztori? Folyton ezen ketyeg. Lassan unalmas. Mit akar kihozni belőle? Hiába magyarázom önnek. Nem érti a lényeget. Pontosítok, nem akarja megérteni a lényeget. Önnek a vonat egy puszta jármű. Sínekkel. Szerelvényekkel. Mozdonyvezetővel. Jegy­ellenőrrel. Állomással. Vonatjeggyel. Igen, kérem, ez ennyire egyszerű. Egy közlekedési eszköz, ami elvisz A-ból a B-be. Ennyi. Télen megfagy rajta, nyáron az izzadságszagtól és a döglesztő melegtől öklendezve menekül egyik fülkéből a másikba. És az a zötyögés, kérem, és az a bűz. Igen. Az a szag. Tipikus vonatozásszag és ritmusos ütem, amit, ha hosszú út után leszáll, még órákig hall. Dobol a dobhártyája. Fülbe zötyögő melódia. Ha ráhangolódok, hallom is. Ha! Hallja? Nem, kérem, már évek óta nem utaz­tam vonaton. Maga mikor szállt fel utoljára? A héten. És mi volt az úticél? Semmi, kérem, csak vonatoztam. Egyedül? Nem. Velem volt József Attila összese is.
#nemvagyegyedülatikám

24.
Kérem, nem fogja elhinni, mit láttam. Valami csoda! Eszméletlenül szép! Ezt látnia kell! Na, kérem? Ebben a rohanó világban volt ideje valamit észrevenni és megcsodálni? Felfoghatatlan! Hova jutottunk! Jaj, kérem, ne ironizáljon, igazán nem vicces! Nem is viccnek szántam. Netán egy Facebook-bejegyzés volt? Vagy egy instagrammos hashtag? Snapchates kép? Vagy nem is! Egy YouTube-videó? Live chat? Blog? Vlog? Hírlevél? Vagy valaki betaggelte? Milyen kicsi lett a világ ezzel a médiával! Ki se kell dugja manapság az ember fia az orrát, és máris mindent tud. Vagyis azt hiszi, hogy mindent, közben meg csak egy leszűkített valóságsáv szűkíti le a látókörét. A világháló egy leporolt kis zugát látja csak. Valami filterezett hazugságot. Okostelefonos butító applikációt. De kérem, uram, ezt most miért rám zúdítja? Csak el akartam önnek mondani, milyen élményben volt részem. De akkor hagyjuk. Elnézését kérem, netán rosszul interpretáltam? Mi történt? Szokás szerint kinyitottam egy ablakot. Egy fület? – akarta mondani? Interneten? Nem kérem. Egy ablakot. Tudja, fakeret, üveg, kilincs. Igen. És? És berepült egy madár. Jöjjön, nézze meg, feltettem a Twitterre. Hát nem csodálatos? De. Az. Egyszerűen hihetetlen.
#filterezettvalóság

30.
Jó estét! Úgyszintén. Kérem, üljön le. Szorítunk magának egy kis helyet. Innen egészen jól látni. Köszönöm. Nagyon kedves, de miattam ne szorongjanak! Ugyan. Igazán nem probléma, tudja, így még izgalmasabb. Nézze, milyen szoros az állás. Mintha élet-halál kérdése lenne, nem csak egy sima játék. Igen, kérem, látom. S forrong a közönség. De hát nem csoda. Rajtuk a világ szeme. Innen, a világ másik sarkából is nézzük őket. Valóban. Nem kicsi a tét. Nem lennék a helyükben. Hát maga? Én sem. Nem vagyok valami tehetséges e téren. Azt hiszem, velem simán kikapnának. Hát akkor jobb is, ha nem játszik. Így igaz. S mondja, maga kinek drukkol? Hogyhogy kinek? Magamnak.
#azéletnemjáték

32.
Nézze, milyen kerek! Valóban, csodálatos. Szemet gyönyörködtető. Nem győzök betelni vele. Szebb, mint a képeken. Való igaz. S ilyen szép szimmetrikusat is ritkán látni. Kivételes alkalom. Na meg a színe. Igazán különleges. Meg kell örökíteni. Csak tessék, kérem, nyugodtan fényképezze le, most, míg lehet. Holnap már nem lesz ilyen szép szimmetrikus. Igen, mindenképp készítek róla néhány fotót. Csak a beállításokat kell átállítsam, tudniillik a fényviszonyok. Igen-igen, csak nyugodtan. Van ideje. Köszönöm. Még egy pillanatot várjon, ha lehet. Igen. Így tökéletes. Minden kis krátere látszik. Igazán pompás. De térjünk a lényegre. Megéheztem. Akkor mivel szolgálhatok? Azt mondom, vágjunk bele! Kétszáz grammot kérnék. Szeletelve.
#sajtbólvanahold

34.
Jó estét! Szép időnk van. Szép jó estét! Kérem, megismételné? Sajnos nem hallottam, mit mondott. Az időjárásra utaltam, lehet, kicsit sután, de valójában nem azt szerettem volna mondani. Akkor ugyan mit? Kérem, azzal nem mertem volna indítani. Ugyan, ne legyen szégyellős, mondja ki, amit gondol. Kíváncsivá tett. Hát, kérem, rendben. De ígérje meg, nem veszi majd tolakodásnak. És kinevetni sem fog. Nem-nem. Természetes! Hova gondol? Mondja hát! Hallgatom. Kérem, magának, igen, magának, kisasszony, nagyon szép a mosolya.
#mosolyindító

38.
Uram bocsá! Mi ez a furcsa maszk a fején? Ugye-ugye? Rögtön feltűnt? Hát már hogyne tűnt volna fel?!? Hisz az egész válla púderes tőle. Kell ez magának? Ebben a nagy melegben a fele már le is folyt. Nézze csak! Mehet vissza a sminkszobába retusálni. Nem értem magát, uram. Minek jött? Még el se kezdődött, máris kötekedik? Azt mondták, jó darab lesz. Kíváncsi vagyok, mi ez az abszurd történet. No, akkor jó helyen jár. Csak kérem, ne kérdezzen! Ne szóljon egy szót se! Ne sápítozzon! Ne hümmögjön! Ne unjon rá a díszletre! Ne nyújtogassa a nyakát! Ne akarja az égből lehozni a fát! Ne legyintsen, hogy ez nem is balett. Ne fontolgassa, hogy a szünetben feláll, és nem várja meg a második felvonást. A végéről kár lenne lemaradni. Csak nézze, és adja át magát a hangulatnak. Engedje, hogy a darab megérintse. De a sminkje, uram. És a zakója... Ugyan, meglátja, előadás közben fel se fog tűnni. Lehet, meg sem ismer majd a sok fehér arc között. De egyet ígérjen meg! A lufit majd kapja el! Hogy micsodát? Szóval ez egy bohócos történet lesz. Nem. A látszat megint csal.
#abszurdiakortársbalett

39.
Jó napot! Bună ziua! Tessék kérem? Ce aţi întrebat? Azt kérdeztem, mit mondott. Nu întelegeţi ceea ce zic? Nem értem, mit mond, uram. Dar e clar. Nu am spus nimic altceva decât o frază simplă. Am rostit o bună ziua şi atât. Mit mondhat, vajon? Egy-egy szó rémlik. Mint például a ziuă. Az a nap. Mármint nem a nap fenn az égen, hanem ez a 24 órás. Biztos arról kérdez, milyen napom volt. De várjunk csak! Nem vitte fel a hangsúlyát a mondat végén, úgyhogy ez egy állítás lehet. Akkor bizonyára a szép napunk van-t emlegeti. Igen-igen, kérem. Igazán szép nap ez a mai. Nem gondolja? Ce? M-aţi întrebat ceva? Nu vă înţeleg deloc. Vorbiţi vreo altă limbă decât maghiara? Istenem. Na most légy okos, ha tudsz! Mennyi kérdés. A mágjára az mond valamit. De csak nem akar oda küldeni?!? A nemjóját! Ennek a fele se tréfa! Bună ziua! Atâta v-am zis numai. V-am salutat. Ááá, hogy szalutál!! Hát én is, kezicsókolom. Szalutálom, az Isten áldja! Mulţumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze!
#neminceledzseálom

42.
Jó napot! Mennyi az alma? Tessék, kérem? Csak az érdekelne, mennyibe kerül egy kiló alma? Melyik fajta, uram? Ez itt! Ez a gyönyörű piros. Az nem eladó, kérem. Ugyan, miért? Hiszen ez a legszebb. Talán pont azért. Nem értem. Hogyhogy? Nem az a célja, hogy a legjobb almát jó áron eladja? Nem. Egyáltalán nem. Hát akkor ugyan mi? Hogy rávilágítsak arra, kedves uram, hogy mellőzze a külsőségeket, és vegye észre a minőséget. Rendben. Ajánljon akkor ön valamit. Rendben, kérem. De ahhoz el kell jöjjön a kertembe. Ugyan miért? Hogy kiválassza a saját almáját, és a saját kezével szedje le. S az meg ugyan miért lesz jobb? Nem lesz jobb, uram, csak értékesebb.
#márminálunkbabám

37.
Kellemes ez a hajnali csönd. Úgy van, kérem, teljesen igaza van. Álmos a város, és nem zakatol semmi és senki. Csak a fejemben a gondolatok. Ezt meg ugyan hogy érti? Úgy, kérem. Becsukom a szemem, de még akkor sem hagyják abba. Csak pörög tovább. Ettől pihenni se lehet. Hol a kikapcsológomb? A fejében, kérem. Ott nincs. Az már biztos. Hisz megpróbáltam. Jobboldalt sincs. Baloldalt sincs. Fent se. Lent se. Középen meg pláne. Ezt nem lehet kikapcsolni. Fut, mint egy etióp távfutó. Jaj, kérem, micsoda hasonlat! Egyszer ő is megáll. Igen, jól mondja. A végén. De ez azt jelenti, hogy addig nem is lesz nyugtom?!?
#kapcsoljkivégre

45.
Maga. Ön. Uram. Asszonyom. Hölgyem. Igen. Ön. Miért van megint online? Nincs jobb dolga? Netán virtuális életet él? Csupa like-ok világát? Kommentál, hogy jelezze, még lélegzik? Felmegy pár percre, majd eltűnik benne, mint Alice a nyúlüregben? Szomorú. Aztán ne csodálkozzék, ha a valóságot összetéveszti a látszattal. Mondja, mikor mondta utoljára valakinek, hogy tetszel nekem? Ja, hogy nem mondja? Sose szokta? Akkor miért teszi naponta többször a neten? Ott miért, ha az életben nem? És hozzá is szól? Most meg miért nem szól egy szót sem? Hahó! Hall engem? Egyáltalán van ott valaki? Hogy un-friend-ingolt? Az meg mi? Eddig sem voltunk köszönőviszonyban, nemhogy barátok legyünk.
#onlinevagyofflife

46.
Elnézést. Zavarhatom? Kérem, ha zavarni szeretne, inkább ne tegye. Nem értem. Ezzel mit akar mondani? Maga már az ötödik a héten, aki felteszi ezt a kérdést. És még csak hétfő reggel van. Mi ez a zavarni vágyás az emberekben? Nem tudnak már megoldani egyedül semmit? Megakadnak picit, s rögtön segítséget szeretnének. Hogy lesz így sikerélményük? Nem kellene zavartatnom magam azzal, hogy reagálok. Lehet, akkor felmérge­lődnének, és csak azért is, dacból megcsinálnák magukban. Mert képesek rá. Nem lehetetlen. De... de... Uram. Értetlenkedik? Netán nem ad nekem igazat? De. Igaza van. De mondja, mint ügyfélszolgálatos, nem az a dolga, hogy segítsen? Igen. De ha én segítek magán, hogy fogja az Isten is megsegíteni?
#selfhelp
Copyright fimola