Hogy mondtad, fiam? Főbe lőttek egy tizennégy éves fiút, mert popzenét hallgatott?

Mert eltérítette volna őt a mecsettől, hogy oda menjen, és az imámját hallgassa? Féltek, hogy tekintélyt veszt az imám, a Korán?

És te hiszed, hogy az ember, mint egy repülő, mint egy halállal fenyegetett pilóta, eltéríthető?

Hogy példát kell statuálni, te hiszel ebben? Abban, hogy tiszta, lelkes, de mégis átgondolt istenhit születhet félelemből?

És mondod, nem kérdve, felkészült vagyok-e, hogy azért csinálják, azért tiltanak le minden indulatkiélést, zenét, nőt, alkoholt, hogy minden emberi szenvedély, indulat az önkéntes robbantásokhoz legyen, maradjon meg.

S én hebegem, hogy nem is tudom, hogy van ez. Mert mostanában elég sok arab ismeretterjesztőt nézek, és azokban a filmekben pattogó, szenvedélyes zene megy. És mintha csinálni szabadna nekik a zenét. Mondom. Zenélni, énekelni szabad.

Persze, persze. Lelkesítő, harci zenéket, amiknek a végén az imámnak csak egyetlen dolga van, hogy felemelje a kezét, és megmutassa az irányt. Hogy merre kell menni, merre van az ellenség.

S ez már ismerős nekem is, de harci dalokat élőzenében itt nemigen lehet hallani. Az már itt, remélem, elmúlt. Mégis izgat, idegesít a téma.

Mert a kvantum-összefonódás elmélete szerint. Ha valahol a világban ellenségre eresztő, vadító zenét csinálnak, az hat valahol máshol. S én már, nekem már lassan a visszahúzódásból lesz elegem. Ott előre, hangosan, vadul, akkor itt vissza, némán, szelíden. Hogy egyensúlyban maradjon a világ.

No de ennél tűrőbb. Birkább én már nem tudok lenni. Úgy látszik, kész vagyok arra, hogy leöljenek. Bár a fene se érti, fiam. Kezdetben a muzulmán vallás volt a legszelídebb. Az arabok katonai védelmet nyújtottak mindenütt a világon, ahova eljutottak. Cserébe adót kaptak, és a lakosság vagy áttért vagy nem az ő hitükre. De úgy látszik, mára csak a harcosságuk maradt. A képességük, hogy harcra lelkesítsék a fiataljaikat. S a mézesmázosságuk, hogy ahova mennek, az nekik az ígéret földje lesz. Mert ők biztosan Allah elé toppannak, míg szüleik halálukig élvezni fogják a földi életet a pénzből, amit kapnak.

Szóval, fiam, úgy látszik, harcra lelkesíteni tudnak. Csakhogy az irány… Az imám karja errefelé mutat. Hogy is ne, hisz’ rombolni való már csak errefelé van. Még Palmirát is lerombolták, hogy tisztább, kivehetőbb legyen a cél. Ne zavarjon be semmi. Ne kelljen egy pillanatra se megállni, útban a cél felé. De nekem akkor sincs kedvem harci indulókat tanítani neked. Bár megijesztesz, hogy azt mondod, olyan ez a város hétvégén, mint egy zombitelep. Részeg, figyelmetlen gyalogosok kelnek át mindenhol a zebrán. Bizisten, olyanok lettünk, olyan állapotba kerültünk, mint Jeruzsálem, mikor Mohamed a hegyre ment elmélkedni.

És lejőve betiltotta az alkoholt, a szabályozatlan szexet, és letette a muszlimok öt vallási alappillérjét. Allah, alamizsna, böjt, mekkai zarándoklat, ötszöri ima.